Gjør seg klare til å faste i tjue timer

I morgen starter ramadan.

RAMADAN-START: Over 1,5 milliarder muslimer skal faste i morgen for å markere starten på fastemåneden ramadan. Fra daggry til solnedgang avstår muslimer verden over fra å innta mat og drikke. Foto: AFP / Bay ISMOYO
RAMADAN-START: Over 1,5 milliarder muslimer skal faste i morgen for å markere starten på fastemåneden ramadan. Fra daggry til solnedgang avstår muslimer verden over fra å innta mat og drikke. Foto: AFP / Bay ISMOYOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter muslimenes årlige fastemåned ramadan hvor man skal avstå fra både mat og drikke fra daggry til solnedgang.

For muslimer i Norge, alt etter hvilken moskè man følger, betyr det at en gjennomsnittelig faste i år varer i underkant av tjue timer.

Starten og slutten på ramadan avhenger av månens posisjon. Den islamske kalenderen følger månen, og derfor flytter månedene seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalenderen.

Men tåler kroppen å faste så lenge?

- Ja, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Dagbladet.

- Fasten er veldig vanlig i store deler av verden. Selv om ramadan ikke ble oppfunnet i nord, så går det helt fint å faste her så lenge man får i seg de mest nødvendige næringsstoffene. Det anbefales å spise to måltider i løpet av det korte tidsintervallet det er lov å spise. Et litt større, sent kveldmåltid og et lettere, før fasten lukker seg, sier Arsky.

Hun forteller at man må være veldig nøye med å sette sammen måltidene. Å få i seg nok kostfiber gjennom kornprodukter, frukt og bær er et godt råd. Det er også viktig å dekke proteinbehovet gjennom magert kjøtt å spise magert kjøtt, fisk og fugl, samt bønner og linser på kvelden. 

- Jeg pleier ikke anbefale noen å faste, men det er gjort mange studier som sier at det er helt ok så lenge man får i seg alle de nødvendige næringsstoffene som kroppen trenger.

Kan følge tidene i Mekka Imamkomiteen i Islamsk Råd Norge (IRN) har besluttet at det er mulig å følge fastetidene til byen Mekka i Saudi-Arabia, hvis fasten varer i mer enn tjue timer. Ved inntil tjuetimers faste skal lokaltid følges.

- Fasten i Mekka varer i ca femten timer. Gravide, kronisk syke, ammende og barn skal i utgangspunktet ikke faste. Men alle som er fra puberteten opp har lov til å faste, sier generalsekretær i IRN, Meftab Afsar.

Selv ser han frem til å holde seg uten mat i tjue timer.

VARIERE KOSTHOLDET: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky ber de som skal faset om å variere kostholdet for å få i seg flest mulig næringsstoffer. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
VARIERE KOSTHOLDET: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky ber de som skal faset om å variere kostholdet for å få i seg flest mulig næringsstoffer. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Det kommer til å bli en veldig krevende måned, men for meg som muslim er det obligatorisk. Jeg gleder meg til festen Eid som avslutter måneden!

Advarer diabetikere mot å faste Flere muslimer med diabetes velger å følge fasten, men det er få som er klar over de eventuelle helsefarene fasting kan medføre.

Diabetsforbundet ber diabetikere å avstå fra å faste under ramadan.

- Både leger og muslimske lærde mener at diabetikere ikke bør faste. Diabetikere med diabetes type 1 er avhengig av insulin. Fastende med denne typen diabetes kan bli syreforgiftet og i verste fall dø, sier kommunikasjonsansvarlig i Diabetesforbundet, Tea Kristiansen.

De med type to har også et gyldig fritak, men hvis de likevel skal faste bør det planlegges godt i samråd med fastlegen.

- Vi anbefaler alle i faresonen å ta en prat med legen om muligheten for å faste. Fasting skal ikke gå på bekostning av liv.

Fasten starter klokken 03.09 i morgen og varer frem til 22.45 på kvelden.

RAMADAN-KLAR:
 Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, ser frem til å faste.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RAMADAN-KLAR: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, ser frem til å faste. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer