Gjør seg klare til å faste i tjue timer

I morgen starter ramadan.

RAMADAN-START: Over 1,5 milliarder muslimer skal faste i morgen for å markere starten på fastemåneden ramadan. Fra daggry til solnedgang avstår muslimer verden over fra å innta mat og drikke. Foto: AFP / Bay ISMOYO
RAMADAN-START: Over 1,5 milliarder muslimer skal faste i morgen for å markere starten på fastemåneden ramadan. Fra daggry til solnedgang avstår muslimer verden over fra å innta mat og drikke. Foto: AFP / Bay ISMOYO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen starter muslimenes årlige fastemåned ramadan hvor man skal avstå fra både mat og drikke fra daggry til solnedgang.

For muslimer i Norge, alt etter hvilken moskè man følger, betyr det at en gjennomsnittelig faste i år varer i underkant av tjue timer.

Starten og slutten på ramadan avhenger av månens posisjon. Den islamske kalenderen følger månen, og derfor flytter månedene seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalenderen.

Men tåler kroppen å faste så lenge?

- Ja, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Dagbladet.

- Fasten er veldig vanlig i store deler av verden. Selv om ramadan ikke ble oppfunnet i nord, så går det helt fint å faste her så lenge man får i seg de mest nødvendige næringsstoffene. Det anbefales å spise to måltider i løpet av det korte tidsintervallet det er lov å spise. Et litt større, sent kveldmåltid og et lettere, før fasten lukker seg, sier Arsky.

Hun forteller at man må være veldig nøye med å sette sammen måltidene. Å få i seg nok kostfiber gjennom kornprodukter, frukt og bær er et godt råd. Det er også viktig å dekke proteinbehovet gjennom magert kjøtt å spise magert kjøtt, fisk og fugl, samt bønner og linser på kvelden. - Jeg pleier ikke anbefale noen å faste, men det er gjort mange studier som sier at det er helt ok så lenge man får i seg alle de nødvendige næringsstoffene som kroppen trenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer