Per Sandbergs oppgjør med Sylvi:

- Gjør ting Siv aldri ville ha gjort

Per Sandberg sier nyklekket Frp-leder Sylvi Listhaug allerede har gjort ting Siv Jensen aldri ville ha funnet på å gjøre. Frp er nå splittet i tre fløyer, hevder nestlederen gjennom 12 år. Sylvi Listhaug ønsker ikke å svare.

TAPTE - BLE NY VOTERING: Per Sandberg sier Siv Jensen aldri ville styrt Frp-gruppa slik Sylvi Listhaug har gjort den siste tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TAPTE - BLE NY VOTERING: Per Sandberg sier Siv Jensen aldri ville styrt Frp-gruppa slik Sylvi Listhaug har gjort den siste tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HALDEN (Dagbladet): Sylvi Listhaug ble kronet til Frp-leder på helgens landsmøte. Men i realiteten tok Listhaug over styringen av partiet allerede i vinter da Siv Jensen annonserte sin avgang og pekte henne ut.

Per Sandberg var Siv Jensens nestkommanderende gjennom 12 år som nestleder. Det er nå tre år siden Sandberg ble takket av, og få kjenner Siv Jensen og partiet bedre.

COMEBACK: Per Sandberg har nettopp vært i Oslo og hentet utemøbler til puben i Halden. Nå er han klar for å åpne igjen. Men til høsten håper han å bli politiker på Stortinget igjen - for Liberalistene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
COMEBACK: Per Sandberg har nettopp vært i Oslo og hentet utemøbler til puben i Halden. Nå er han klar for å åpne igjen. Men til høsten håper han å bli politiker på Stortinget igjen - for Liberalistene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Henger ikke på greip

Allerede nå har han sett ting ved Sylvi Listhaugs lederskap som ville vært fremmed i et Frp styrt av Siv Jensen.

- Sylvi Listhaug fremmer proteksjonisme og konkurrer med Senterpartiet. Hun ønsker et samarbeid med det mest nasjonalistiske og proteksjonistiske partiet vi har i Norge. Det henger ikke på greip, det er reinspikka populisme, sier Sandberg.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

- Frp må vel kjempe for få tilbake velgerne som har gått til Senterpartiet?

- Det handler bare om å komme høyest mulig på meningsmålingene, ja. Som Eli Hagen etterlyste på Facebook. Men det er null prinsipper. Null.

Trygge Per

Per Sandberg lener seg fram i chesterfield-møblene inne på puben i Halden. Dagen etter åpner den igjen etter å ha vært coronastengt.

Sitt nye politiske liv har Per Sandberg i Liberalistene. Målet er hårete: Han skal på Stortinget igjen til høsten. Helst på vippen.

- Jeg er enda tryggere enn noensinne på at jeg har valgt riktig når jeg har gått inn i Liberalistene. Her kan velgerne stole på at vi legger mye mer vekt på prinsippene som ligger i ideologien, sier Sandberg.

Han lover å kjempe som en løve for å forenkle folks hverdag, få til skattekutt både folk og næringsliv vil merke - og strupe offentlige utgifter, hvis han får tillit fra velgerne.

Frp-uro

Men først Frp. Hva skjer i Sandbergs gamle parti?

Sandberg trekker fram to saker denne våren som med all tydelighet viser at det er en ny leder i partiet.

I saken om rusreformen var ruspolitisk talsperson Kari Kjønnaas Kjos klar for å presentere saken for stortingsgruppen. Et 200 siders forberedende notat var skrevet. Nå skulle saken hun hadde forberedt debatteres.

Sånn ble det ikke.

Sylvi Listhaug tok i stedet saken til sentralstyret og fikk et vedtak om at Fremskrittspartiet var imot hele rusreformen.

Kari Kjønnaas Kjos trakk seg som ruspolitisk talsperson.

I forrige uke avslørte Dagbladet at stortingsgruppen først stemte for Acer - og Sylvi Listhaug tapte. Plutselig ble det en ny avstemning og partiet snudde og var mot Acer.

- Siv ville aldri

I begge saker endte Frp med å mene det samme som Senterpartiet.

- Er det vanlig å ha en ny votering hvis man har tapt en sak?

- Carl I. Hagen gjorde det ofte, sier Per Sandberg.

- Men Siv?

- Nei. Siv var og er alltid opptatt av at folk skulle ha eierskap til sakene. Siv ville aldri ha overkjørt Kari. Særlig ikke henne. Siv og Kari var tospann, sier Sandberg.

- Er Sylvi råere enn Siv?

- Det er frykten for Senterpartiet. Rusreformen og Acer er saker der Frp måtte svare ut Senterpartiet, men hva i all verden har Frp med å løpe etter Senterpartiet å gjøre? spør Sandberg.

Taus Listhaug

Dagbladet har kontaktet Sylvi Listhaug med spørsmål om å svare på kritikken fra Sandberg.

Det ønsker hun ikke å gjøre.

Nestleder Terje Søviknes (Frp) sier derimot følgende:

- Per Sandberg har meldt seg ut av Frp. Hva han som medlem av et konkurrerende parti måtte mene om interne forhold i Frp er fullstendig uinteressant, sier Søviknes til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer