Krise i Oslo fengsel

- Gjør veldig inntrykk

Ansatte i Oslo fengsel blir hyppig utsatt for voldelige angrep og alvorlige trusler på jobb. Torsdag møtte justisminister Emilie Enger Mehl folka som står i det som er blant Norges farligste jobber.

MØTTE FENGSELSBETJENTENE: Justisminister Emilie Enger Mehl fikk møte de ansatte i Oslo fengsel, som har fortalt om alvorlige forhold gjennom en artikkelserie i Dagbladet. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var mange inntrykk fra en alvorlig arbeidshverdag, sa justisminister Emilie Enger Mehl i møtet med ansatte i Oslo fengsel.

Hun erkjenner at situasjonen i høysikkerhetsfengselet er prekær og krevende.

Over flere artikler i sommer har Dagbladet satt søkelyset på de elendige forholdene i Oslo fengsel – både for innsatte og ansatte. Volden mellom de innsatte har økt, narkoinnførselen og rusmisbruket har vokst, mens episoder med drapstrusler, slag, spark og spytting mot de ansatte har skutt i været.

OMVISNING: Justisminister Emilie Enger Mehl fikk med egne øyne se hvordan forholdene er i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OMVISNING: Justisminister Emilie Enger Mehl fikk med egne øyne se hvordan forholdene er i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi topper alle de dårlige statistikkene blant fengsler i Norge, de som ingen ønsker å toppe, sa fengselsleder Nils Leyell-Finstad under omvisningen han holdt i Oslo fengsel for justisministeren torsdag ettermiddag.

Slått ned på jobb

Kledd i svart var det en tydelig preget justisminister som fikk høre historiene til Espen, Emilie og Tina – tre ansatte i Oslo fengsel som har opplevd å bli slått ned på jobb, mottatt drapstrusler og blitt seksuelt trakasserte.

Fengselsbetjent Espen fortalte at han ble slått ned av en innsatt i januar og fikk hjernerystelse. I slutten av juli skjedde deg igjen; Espen ble slått ned av en annen innsatt som var påvirket av amfetamin.

- Hva gjør det med deg? spurte justisministeren.

- Etter den episoden ble jeg sykmeldt i ei uke på grunn av stress og skyhøyt blodtrykk. Den innsatte truet også med å voldta moren min, forteller han.

PÅ CELLA: - Selv om menneskene som sitter her har gjort noe galt, så skal de ut i samfunnet igjen. Jeg er opptatt av at vi har en kriminalomsorg som har habiliteringsperspektivet langt framme, sier Emilie Enger Mehl. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅ CELLA: - Selv om menneskene som sitter her har gjort noe galt, så skal de ut i samfunnet igjen. Jeg er opptatt av at vi har en kriminalomsorg som har habiliteringsperspektivet langt framme, sier Emilie Enger Mehl. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Fengselsbetjent Emilie sier frustrasjonen er stor blant betjentene i Oslo fengsel, ikke bare fordi de blir slått og truet på jobb, men fordi de ikke får gjort jobben de er satt til å gjøre.

Ropte etter statsråden

- Jeg kan ikke huske sist gang jeg hadde tid til å sette meg ned med en innsatt for å prate med ham. Vi er blitt en oppbevaringsanstalt, det er ingen tjent med, sier fengselsbetjent Eline.

Hun har opplevd sextrakassering og dødstrusler fra innsatte og fortalte sin historie i Dagbladet tidligere torsdag.

Mens statsrådsfølget ruslet over plassen mellom de to byggene, ble det ropt ukvemsord fra cellevinduene: «Hey, motherfucker! Shut up! Hore!» lød det fra sinte innsatte. Verken justisministeren eller andre i følget så ut til å ta seg nær av hendelsen.

LYTTET TIL ANSATTE: Justisministeren fikk høre om den krevende og voldelige arbeidshverdagen de ansatte i Oslo fengsel lider under.
LYTTET TIL ANSATTE: Justisministeren fikk høre om den krevende og voldelige arbeidshverdagen de ansatte i Oslo fengsel lider under. Vis mer

- Det er viktig å understreke at de aller fleste som sitter i Oslo fengsel oppfører seg eksemplarisk. Men vi har altfor lite ressurser til å ta oss av dem, påpeker fengselsleder Nils Leyell Finstad.

Justisminister Enger Mehl lot seg imponere av det de får til med få midler i fengselet. Samtidig kunne hun ikke love noe som helst av sårt tiltrengte strakstiltak, men erkjenner de store utfordringene.

Redde for dødsfall

- Det er dette det handler om når vi skal gjøre politiske prioriteringer. Det er viktig å være ute, snakke med folk, lytte til folk for å kunne gjøre gode prioriteringer når det kommer til krevende budsjettdiskusjoner.

- De ansatte er redd for at folk kommer til å dø på jobb. Hvilke strakstiltak kan du bidra til?

- Det er ingen raske løsninger på dette problemet, men jeg er opptatt av å være her, lytte til de som kjenner dette på kroppen hver eneste dag. Jeg skulle gjerne løst problemet i morgen. Det er dessverre ikke mulig. Det er viktig at vi er åpne om hvilke utfordringer som er, sånn at vi kan gjøre prioriteringer i budsjettet, poengterer statsråden.

HOVEDSTADSFENGSELET: Bygningsmessige forhold i Oslo fengsel gjør ansvarlig fengselsdrift til en krevende oppgave. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HOVEDSTADSFENGSELET: Bygningsmessige forhold i Oslo fengsel gjør ansvarlig fengselsdrift til en krevende oppgave. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Tina har blitt angrepet av innsatte fire ganger. Hun har brukket flere ribbein og fått kastet en full melkekartong midt i ansiktet.

- Mange ganger går jeg på jobb og undrer på om det er verdt det. Men jeg vil gjerne gjøre en forskjell, sier hun.

- Takk for at dere deler. Åpenhet er veldig viktig i den situasjonen dere står i og det gjør veldig inntrykk på meg å høre det dere forteller, sier statsråden til fengselsbetjentene.

Krevende situasjon

Justisministeren hinter at hun ønsker å gi mer penger til kriminalomsorgen, men at problemene ikke løses over natta.

- Da vi kom inn i regjering i fjor høst så var statsbudsjettet for 2022 noe av det første vi begynte med. Det var viktig for meg allerede da å prioritere penger til kriminalomsorgen. Det har vært kutt i mange år og en nedbygging. Jeg er glad for at vi fikk 50 millioner kroner til flere folk i kriminalomsorgen i 2022. Så står vi i en veldig krevende situasjon fordi kuttene de siste åra har vært veldig store. Det tar tid å drive gjenoppbygging.

Enger Mehl sier Oslo fengsel er i en veldig krevende situasjon, både grunnet bemanningssituasjonen i kriminalomsorgen som rammer store deler av landet, men også på grunn av bygningsmessige forhold.

- Det haster å få på plass et nytt Oslo fengsel, sier Enger Mehl.

- Vi vil veldig gjerne at det skal ligge i Oslo! nærmest roper fengselsleder Leyell Finstad, som er skuffet over at det ikke er politisk flertall for nytt fengsel i hovedstaden.

- Nå skal statsbudsjettet for 2023 legges fram i oktober og vi jobber med det, lover justisministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer