- Gjør vondt å se på

Ordfører Bengt Halvard Odden i Hjartdal kommune er kritisk til at vannmagasinene tappes så lavt, og bekymret for hva konsekvensene for fisk og annet liv vil være.

UTTØRKET: Disse bildene viser uttørkede vannmagasiner i Hjartdal kommune. Ordfører Bengt Halvard Odden er bekymret. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det ser ut som ørkenlandskap og enorme mengder gjørmehull, sier ordfører Bengt Halvard Odden i Hjartdal kommune til Dagbladet om bildene som viser de uttørkede vannmagasinene i kommunen.

Ordføreren sier at det er mer enn 20 år siden sist situasjonen var så ille i magasinene.

- Noe av det viktigste i en reiselivskommune som Hjartdal, er naturen vår, og dette gjør vondt å se på. Både innbyggere og besøkende har kommet til meg og vært sinte over at man kan skjøte naturen på denne måten, sier han.

KRYMPET: Den lille kommunen inneholder i utgangspunktet flotte naturskjønne områder og glitrende vann. Det siste året har imidlertid innbyggerne sett vannstanden krympe til et minimum. Foto: Privat
KRYMPET: Den lille kommunen inneholder i utgangspunktet flotte naturskjønne områder og glitrende vann. Det siste året har imidlertid innbyggerne sett vannstanden krympe til et minimum. Foto: Privat Vis mer

- Liten endring

Bildene ble tatt i begynnelsen av juli i sommer.

- De viser at vannmagasin i min kommune er betydelig lavere enn det man ønsker at det skal være, sier Odden, som legger til at situasjonen ikke er stort bedre nå, en måned seinere.

- Det er svært liten endring. Det har vært litt tilsig av nedbør, som har rent ut i elvene som følge av lovens krav om minstevannføring, sier ordføreren.

Han understreker videre at han ikke mener at kraftprodusentene gjør noe galt.

- Konsesjonsvilkårene, som ble vedtatt på 1950-tallet, tilsier faktisk at de kan tappe magasinene ytterligere enn det vi ser nå, sier Odden.

- Frykter konsekvenser

Nettopp det mener han er galt.

- Jeg er svært kritisk til at vi i et opplyst samfunn i 2022 fortsatt aksepterer at vi kan tappe magasinene så lavt. Jeg er bekymret for hva konsekvensene for fisk og annet liv er i dette, sier han.

Ifølge ordføreren er det igjennom mange år blitt gjort et godt fiskeforvaltningsarbeid i området. Han sier han frykter konsekvensene av nedtrappingen.

- Jeg frykter at dette kan ha dramatiske konsekvenser for fisken på kort sikt, og jeg er usikker på hva det vil bety på lang sikt, sier han, og legger til at det er startet opp en reverseringsprosess om konsesjonen i vassdraget.

FORTVILER: Ordfører Bengt Halvard Odden er bekymret for hva de nesten tomme vannmagasinene vil ha å si for fisk og annet dyreøliv i kommunen. Her på en sykkeltur tidligere i sommer, langt innenfor den ordinære vannkanten. Foto: Privat
FORTVILER: Ordfører Bengt Halvard Odden er bekymret for hva de nesten tomme vannmagasinene vil ha å si for fisk og annet dyreøliv i kommunen. Her på en sykkeltur tidligere i sommer, langt innenfor den ordinære vannkanten. Foto: Privat Vis mer

Minstevannføring

Det er flere årsaker til at vannmagasinene nå nærmest likner ørkenlandskap, ifølge Odden.

- Jeg forstår situasjonen. Det har vært lite snø i fjellet og lite nedbør. De siste par månedene har kraftprodusentene gjort det de er pliktet til, med bare minstevannføring i elva. Produsenten har stoppet det de må, men jeg skulle nok ønske at det hadde blitt gjort på et tidligere tidspunkt, sier Odden.

- Enhver reduksjon av vann gir utfordringer for produsenten, men min jobb er å synliggjøre konsekvensene, legger han til.

Lokalt har ikke strømprisene i Hjartdal blitt påvirket av det bildene viser, ifølge ordføreren.

FISKEVANN: Ifølge ordføreren er det i gjennom mange år blitt gjort et godt fiskeforvaltningsarbeid i området. Han sier han frykter hva konsekvensene av nedtrappingen vil ha for fisken. Foto: privat
FISKEVANN: Ifølge ordføreren er det i gjennom mange år blitt gjort et godt fiskeforvaltningsarbeid i området. Han sier han frykter hva konsekvensene av nedtrappingen vil ha for fisken. Foto: privat Vis mer

- Kommer med en kostnad

Det er Skagerak Kraft som er kraftverkseier og regulant i Hjartdal kommune, og kommunikasjonsrådgiver i selskapet, Kjell Løyland, forteller Dagbladet at de må ta beslutningen om produksjon i forkant av hvordan de vet hvordan været vil bli, og at dette er en utfordring.

- I oktober er det vanskelig vite hvordan situasjonen vil være i februar, påpeker Løyland.

- I praksis betyr dette at vi i ettertid av tørre år helst skulle sett at vi hadde holdt igjen mer vann, men det hender også at det er våte år, som for to år siden, da vi gjerne skulle produsert mer for å bidra til flomdemping, utdyper han.

Han sier at også de er opptatt av miljøet, og at de engasjerer seg faglig i den pågående vilkårsrevisjonen.

- Der ser vi på tiltak som kan gi miljøforbedringer i vassdraget, sier Løyland, som legger til:

- Det er ikke til å legge skjul på at vannkraftproduksjon kommer med en kostnad der miljøkonsekvensene må veies opp mot behovet for energi. Dette er et dilemma. Storsamfunnet trenger energi, men det er vanskelig å bygge ut vannkraftproduksjon uten at det har konsekvenser.

- Største alvor

Klokka 14.15 onsdag, i forbindelse med at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer med magasinstatistikk, vil olje- og energiminister Terje Aasland også møte pressen.

Hjartdal-ordfører Odden ønsker å formidle et budskap til ministeren:

- Jeg håper at det nå nærmer seg løsninger for støtteordninger for små- og mellomstore bedrifter, slik at de skal føle seg ekstremt trygge på at strømprisene ikke vil velte hele lasset, sier han og tilføyer:

- Jeg oppfatter også at signalet fra ministeren er at vi må sikre magasinene til vinteren, at dette må tas på største alvor.

*Har du bilder eller video i saken? Tips Dagbladet på epost 2400@db.no.

- Økning

Onsdag melder NTB at fyllingsgraden i vannmagasinene var på 67,9 prosent ved utgangen av forrige uke. Det er en økning på 1,4 prosentpoeng sammenlignet med forrige uke.

Til sammenligning er medianverdien for fyllingen på tilsvarende tidspunkt 77,7 prosent for årene 2002–2021, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats ( NVE ) ukentlige statusoppdatering.

Høyest magasinfylling hadde Midt-Norge med 88,9 prosent, mens Sørvest-Norge hadde lavest fylling med 50,4 prosent

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer