Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjorde aldri noe ulovlig

Journalisten og forfatteren Jan Guillou utførte oppdrag for KGB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet:) Historien om Guillou ryster Sverige. I lørdagsutgaven av den svenske avisa Expressen kommer det frem at han jobbet for den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB for 40 år siden.

Avisa har lest tidligere hemmeligstemplede dokumenter hos det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, skriver NTB. Dokumentene omhandler blant annet KGB-offiseren Jevgenij Ivanovitsj Gergel, som opererte i Stockholm på slutten av 1960-tallet. I papirene er det også vitnemål fra en av Guillous journalistkolleger, Arne Lemberg, som varslet om Guillous kontakt med Gergel.

Guillou bekrefter overfor Expressen at han møtte Gergel under en mottakelse på Sovjets ambassade i Stockholm i 1967, og at han senere utførte oppdrag for KGB mot betaling.

- Wow, kontakt med KGB
— Jeg skrev en slags politisk artikkel om sosialdemokratenes forhold til Vietnam, sier han til avisen.

KJENT: Forfatter og journalist Jan Guillou under en demonstrasjon i mars 1974 i forbindelse med den såkalte IB-affären(Se faktaboks). Foto: Scan-Foto/Pressens Bild, Per Nilsson
KJENT: Forfatter og journalist Jan Guillou under en demonstrasjon i mars 1974 i forbindelse med den såkalte IB-affären(Se faktaboks). Foto: Scan-Foto/Pressens Bild, Per Nilsson Vis mer

Forfatteren hevder at hensikten med kontakten var å avsløre hvordan KGB jobbet i Sverige.

- Jeg var naiv og bare 22 år gammel. Det var en lek jeg og Arne Lemberg drev med. Vi tenkte wow, kontakt med KGB, sier han i et TV-intervju med Expressen.se.

I Intervjuet, som du kan se øverst i denne saken, forteller han at de to drømte om å gjøre en stor avsløring. De trodde at når de først jobbet for KGB, ville de komme i kontakt med andre spioner. Det skjedde ikke.

Jan Guillou hadde kontakt med KGB i fem år, mellom han var 22 og 27 år.

-NAIV: - Jeg var naiv og bare 22 år gammel. Det var en lek jeg og Arne Lemberg drev med, sier Jan Guillou. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
-NAIV: - Jeg var naiv og bare 22 år gammel. Det var en lek jeg og Arne Lemberg drev med, sier Jan Guillou. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Føler seg sviktet
Han føler seg sviktet av Lemberg som gikk til Säpo.

- Vi var kompiser, og trodde vi holdt på med en stor avsløring. Så går han til Säpo og angir meg, og later som at han ikke var med. Samtidig tipser han meg om pågripelsen og vil ha den siden av historien også, sier han til Expressen.

— Jeg ble overtatt av en annen, yngre russer. Vi gjorde aldri noe annet enn å prate politikk. Jeg kan ikke huske at denne russeren ba om slike tjenester som Gergel ba om, sier han.

«En slik tjeneste» var ifølge Säpo-dokumentene å forsøke å stjele en intern telefonkatalog fra den amerikanske ambassaden i Stockholm.

Ingen tiltale
Guillou sier selv at hans kontakter med den sovjetiske sikkerhetstjenesten ikke førte til noen journalistiske avsløringer, og benekter at han har spionert til fordel for Sovjetunionen.

— Det ble bare en rekke ikke-saker, og det er ikke forbudt å møte utenlandske sikkerhetstjenester, sier han.

Säpos etterforskning av Guillous KGB-kontakter førte aldri til noen tiltale.

(Dagbladet/NTB)

KGB-HOVEDKVARTERET: Dette bildet viser hovedkvarteret til det som nå kalles den føderale sikkerhetstjenesten (FSB), det som før het KGB, i Moskva. Foto: AFP PHOTO / Scanpix
KGB-HOVEDKVARTERET: Dette bildet viser hovedkvarteret til det som nå kalles den føderale sikkerhetstjenesten (FSB), det som før het KGB, i Moskva. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media