- Gjorde det hun måtte

Elizabeth Smart «gjorde det hun måtte» for å overleve kidnappingen, hevder familien. Kidnappingssiktede Brian D. Mitchell skal ha giftet seg med henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når det gjelder påstandene om bryllup og polygami gjorde Elizabeth det hun måtte i denne situasjonen. Hadde hun ikke gjort det ville utfallet av denne saken vært et helt annet, sier talsmann for familien Chris Thomas ifølge AP. Han mener det er galt å sette spørsmålstegn ved Elizabeths handlinger etter at Brian D. Mitchell kidnappet henne i fjor.

Det var i går det kom fram at Mitchell planla å ta sju koner, i tillegg til Elizabeth forsøkte han kort tid etterpå å ta kusina hennes Jessica Wright på samme måte.

- Vi sier ingenting før politiet sier det er greit, kanskje senere, sier Jessicas far Stephen Wright.

Mitchell ser på seg selv som en profet og hevder at Gud åpenbarte seg for ham til Thanksgiving i 2000 og at han skulle ta seg ytterligere sju koner. Han kidnappet Elisabeth og «giftet» seg med henne i en sær seremoni ikke langt fra Elisabeths hjem.

Dette har Wanda Barzee forklart i en samtale i fengselet med en venn. Ifølge et 27 sider langt religiøst skrift, hevder Mitchell at han er en slags Gus høyre hånd. Manifestet er skrevet på samme måte som Mormonernes bok, skriver New York Times.

Hjernevasket

De to første månedene etter at hun ble kidnappet hjemme i sin egen seng, ble Elizabeth holdt fanget på en leirplass i fjellet. Da kidnapperne hadde fått nok psykisk kontroll over henne, gikk hun fritt ute sammen med dem. Etterforskerne har bare sluppet ut noen få detaljer fra avhørene av den nå siktede kidnapperen. Men faren Ed Smart har forklart at han tror datteren ble hjernevasket. Det er fortsatt ikke klart om Elisabeth er seksuelt misbrukt.

Da politiet snakket med Elisabeth første gang etter kidnappingen, omtalte hun seg selv som «Augustine» og snakket i samme bibelske fraser som kidnapperne. Det er tydelig at Mitchell hadde stor psykisk makt over jenta. På restauranter og på offentlige steder fulgte hun lydig etter. Et blikk fra ham, og begge slo øynene ned, forteller en butikkansatt som ofte solgte vegetarmat til dem.

Snakker ikke om det

Det er fortsatt uklart hvorvidt Elizabeth samarbeider med etterforskerne. Hun skal ha snakket med politiet en gang etter at hun ble oppdaget i forrige uke, og skal trolig avhøres i nær framtid. Elizabeths foreldre er forsiktige med å spørre henne ut om det ni måneder lange fraværet fra familien.

- De prøver å la Elizabeth gjøre dette i sitt eget tempo. Hvis hun ønsker å snakke om noe, snakker de om det. Det virker som om Elizabeth har omstilt seg til å være hjemme, sier Chris Thomas.

- Etter forholdene klarer hun seg så bra man kan forvente. Hun er litt atspredt. Støtten fra familien er den beste terapien akkurat nå, mener Thomas.

GRADVIS: Elizabeth Smart med faren etter at hun ble funnet forrige uke.