TALER SNART:  Gordon Brown har varslet at han om kort tid vil komme med en uttalelse på BBC.  Foto:  REUTERS/Cathal Mcnaughton
TALER SNART: Gordon Brown har varslet at han om kort tid vil komme med en uttalelse på BBC. Foto: REUTERS/Cathal McnaughtonVis mer

Gjorde det klart at han fortsatt er sjefen

Desperat forsøk mener kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rett før klokken 15 i dag adresserte Gordon Brown det britiske folket fra Downing Street.

Arbeiderparti-lederen forsøkte å framstå som en ansvarlig statsleder, da han leste opp det ferdigskrevne manuset.

- Dette er en ekstraordinær situasjon, sa statsministeren.

Han understreket, som spådd på forhånd, at det fortsatt er han som styrer, og at hans forsøk på å danne regjering er basert på ansvaret det medfører å være statsminister, ikke som leder av Arbeiderpartiet.

Åpen for forhandlingerStatsministeren sa at han forstå hvorfor Liberaldemokratenes leder frir til de konservative først. Samtidig gjorde Brown det klart at det er bare for Clegg å komme til ham igjen, dersom forhandlingene med Cameron skulle mislykkes.

- Clegg og Cameron skal selvsagt få lov til å bruke så mye tid som nødvendig til å diskutere. Jeg for min del vil gjøre det klart at jeg er villig til å prate med hvem som helst av partilederne. Skulle samtalene mellom Clegg og Cameron bli resultatløse, er jeg klar til å prate med Clegg, sa Arbeiderparti-lederen.

Brown hadde til og med noe å lokke med:

- Økonomisk stabilitet og vidtrekkende politiske reformer, herunder reform av valgsystemet, lovet han Clegg.

- Jeg forstår at folk ikke liker usikkerheten, og ikke vil at den skal vare. Men vi lever i et parlamentarisk demokrati, og utfallet er gitt. Vårt ansvar er å få dette til å virke til nasjonens beste, avsluttet Brown.

- DesperatBBC fikk dermed rett. De hadde på forhånd spådd at Brown vile gjøre det klart at det fortsatt er han som er sjefen.

Den Cameron-vennlige avisa Daily Mail mener Browns initiativ er et desperat forsøk på å fremme deres forslag til valgreform.

Kravet om valgreform er det stridsspørsmålet som skiller Liberaldemokratene og De konservative. Storbritannias særskilte valgsystem favoriserer de to store partiene, og rammer Liberaldemokratene særlig hardt.
Britene våknet i dag opp til et uavklart valgresultat, det vil si et såkalt vippeparlament. Da 624 av 650 mandater var klare hadde De konservative 294 mandater, Labour 251 og Liberaldemokratene 52. Selv om De konservative fikk flest seter i Underhuset, fikk de ikke de nødvendige 326 som kreves for å ha mer enn halvparten av setene.

Siden ingen av partiene fikk nok mandater til å danne regjering alene er både De konservative og Labour avhengig av støtte fra Liberaldemokratene som er Storbritannias tredje største parti.

Den sittende regjeringen har da førsteretten til å forsøke å få til en koalisjonsregjering. Liberaldemokratene har imidlertid gjort det klart at de mener De konservative har førsteretten til å danne regjering.

Camron taler snart
- Jeg har lenge sagt at det partiet som får flest stemmer — selv om det ikke får flertall — har førsteretten til å forsøke å danne regjering. Enten alene eller ved å forsøke å samarbeide med andre. Jeg holder meg til det synet:

- Det er opp til De konservative å bevise at de er i stand til å klare å regjere i nasjonens interesse, sa Liberaldemokratenes leder Nick Clegg tidliger i dag.

De konservatives leder David Cameron skal komme med en uttalelse klokka 15.30 norsk tid.