- Gjorde du ikke som de sa, fikk du beskjed om at beltesenga ble det neste

Natalie Eriksen (23) lå lenket til ei seng i 203 timer på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad, hvor hun ble tvangsinnlagt som 16-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): «Jeg hadde remmer rundt beina, de hadde til og med tatt av meg sokkene og dratt opp buksen min for å få strammet remmene ordentlig inntil beina. Magen min var låst fast med remmer som klemte. Armene mine var igjen låst fast i egne remmer som var festet til magebelte. Overarmene mine var låst fast. Beveget jeg for mye på hodet, holdt de fast hodet mitt også. Jeg var totalt hjelpeløs. Det var flaut, nei, det var rett og slett skamfullt. Og av alle mulige ting skulle de nå ha meg til å tisse på en skål.»

Natalie Eriksen (23) har regnet ut at hun lå 203 timer i belteseng på Sykehuset Østfold Veum i løpet av en tremåneders periode da hun var 17 år gammel. Hun var tvangsinnlagt her i to år, fra hun var 16 til hun ble 18 år gammel.

Utraget over er hennes egne beskrivelser fra denne tida, som hun nå skriver bok om.

- Jeg hadde akkurat fylt 16 da jeg ble lagt inn på Veum. Først ble jeg lagt inn frivillig. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle bli der i en til to uker, men sånn ble det ikke. Det ble to år i stedet og det ble tvangsinnleggelse, samt en feilaktig schizofreni-diagnose, sier Natalie Eriksen.

- De truet med det Dagbladet møter 23-åringen i hjembyen Fredrikstad, sammen med moren Gry Simonsen. Eriksen er i dag friskmeldt, og studerer psykologi. Hun sier at hun fortsatt har mareritt om tida på Veum, om tvang hun ble utsatt for, eller truet med å utsettes for. Dagbladet har fått se protokollen som viser at Eriksen ble beltelagt over 30 ganger.

- Noen av de ansatte var «flinkere» til å ta i bruk beltesengene enn andre. Jeg husker de truet med det, og sa at om jeg ikke gjorde som de sa, ble beltesenga det neste.

- Mener du at du opplevde belteleggingen som en ren straffereaksjon?

<strong>TEGNET TVANG:</strong> Natalie Eriksens (23) egen tegning av opplevelsen av å være tvangsinnlagt.
TEGNET TVANG: Natalie Eriksens (23) egen tegning av opplevelsen av å være tvangsinnlagt. Vis mer

- Ja, gjorde ikke jeg som jeg ble bedt om, ble jeg lagt i belter, sier Eriksen.

Direktør kommunikasjon og samhandling ved Sykehuset i Østfold, Anne Grethe Erlandsen sier til Dagbladet at «det hun ikke tviler på, er at Eriksen har hatt en opplevelse av å bli truet med beltelegging».

- Vi må utvikle oss - Dette er en opplevelse denne personen har hatt. Jeg har ingen mulighet til å overprøve hennes opplevelse, og det skal jeg heller ikke. Nesten enhver diskusjon eller samtale om tvang vil kunne oppleves som en sanksjon. Helsepersonell har stor makt, og må alltid veie behovet for hjelp opp mot tvang. Tvangsbruk er den eneste gangen, bortsett fra når noen settes i fengsel, at menneskers frihet berøves med hjemmel i norsk lov. Det er et alvorlig inngrep vi skal ta på alvor, sier Erlandsen.

Generalsekretær i Mental helse, Bjørn Lydersen sa til Dagbladet i går at han kjenner til flere eksempler på at pasienter har fortalt at beltelegging er blitt brukt som en trussel.

Dagbladet skrev på søndag om «Erik», som lå sammenhengende beltelagt i 28 dager på Veum. Helsetilsynet har konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde ham beltet så lenge.

<strong>STÅR FRAM:</strong> Natalie Eriksen har tidligere fortalt anonymt om belteleggingen til Fredrikstad Blad. Hun ønsker nå å stå fram med navn og bilde fordi hun mener det er viktig å sette fokus på tematikken. Foto: Øistein Norum Monsen
STÅR FRAM: Natalie Eriksen har tidligere fortalt anonymt om belteleggingen til Fredrikstad Blad. Hun ønsker nå å stå fram med navn og bilde fordi hun mener det er viktig å sette fokus på tematikken. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Generalsekretær i Rådet for Psykisk helse Tove Gundersen mener «Eriks» historie ikke er unik.

- Nå har Dagbladet publisert to saker om tvangsbruk på Sykehuset Østfold, klinikk for psykisk helsevern. Loven sier mye om hvordan tvang skal benyttes, og at det skal være siste utvei. Dette er et område det jobbes mye med, og vi er fortsatt i utvikling. Vi blir aldri bra nok, og må utvikle oss hele tiden, sier Erlandsen ver Sykehuset Østfold.

- Føltes som tortur 23 år gamle Eriksen sier at det er vanskelig å tenke tilbake på tida som tvangsinnlagt.

- Jeg husker det som helt forferdelig, som ydmykende og skamfullt. Jeg var beltet til senga i alt fra tre til tolv timer av gangen. Det føltes som tortur, sier hun.

I bokutkastet beskriver Eriksen omgivelsene på Veum; låste dører, uknuselige vinduer, kalde hvite vegger og overvåkningskameraer.

«Nå hadde jeg ligget fastspent i beltesengen siden i går kveld. Siden legen kom inn for å sjekke hver 8 time om jeg hadde vært «flink» nok til å slippe ut av lenkene, hadde jeg antagelig nå ligget i belter i omtrent 12 timer», skriver hun.

<strong>I REIMER:</strong> Natalie Eriksen har regnet ut at hun lå beltelagt tilsammen 203 timer i løpet av en tremåneders periode da ha hun var 17 år gammel. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I REIMER: Natalie Eriksen har regnet ut at hun lå beltelagt tilsammen 203 timer i løpet av en tremåneders periode da ha hun var 17 år gammel. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Moren Gry Simonsen sier at hun opplever at dattera mistet mye av ungdomstida si som følge av tvangsinnleggelsen.

- Hun mistet venner, skolegang og fritidssysler. At hun står på beina nå er det ikke Veum som skal ha æren for, men Natalies egen vilje, sier Simonsen.

Eriksen forteller at hun har klaget på behandlinga hun fikk på Veum, men at dette ikke har gitt resultater.

<strong>PSYKOLOGISTUDENT:</strong> Natalie Eriksen er i dag friskmeldt. Hun studerer psykologi og skriver på ei bok om oplevelsene på Veum.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PSYKOLOGISTUDENT: Natalie Eriksen er i dag friskmeldt. Hun studerer psykologi og skriver på ei bok om oplevelsene på Veum. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer