Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjorde F til E - fikk 15 dager ubetinget fengsel

I desperasjon satte fembarnsfaren to små streker på vitnemålet for å komme inn på Høgskolen i Oslo. - Det er greit at jeg må i fengsel, det var en stor feil, sier han.

ANGRER: Studenten som ble tatt for å ha forfalsket to karakterer fra Norges informasjonsteknologiske Høgskole (NITH), er nå tilbake på skolen for å ta fagene opp igjen på ærlig vis. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
ANGRER: Studenten som ble tatt for å ha forfalsket to karakterer fra Norges informasjonsteknologiske Høgskole (NITH), er nå tilbake på skolen for å ta fagene opp igjen på ærlig vis. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En mann i 30-åra fra Akershus ble i slutten av september dømt til 15 dagers ubetinget fengsel for å ha forfalsket et offentlig dokument i forbindelse med  opptak til Høgskolen i Oslo (HiO).

Til Dagbladet viser han hvordan han satte to svært kostbare kulepenn-streker på det originale vitnemålet fra Norges informasjonsteknologiske Høgskole (NITH). Etter å ha strøket i matte og fysikk, grep despereasjonen fembarnsfaren da han satt hjemme og så at HiO-fristene nærmet seg altfor raskt.

- Se, her er en F. Nå er det en E, sier studenten etter å ha tegnet en kort, horisontal strek nederst på stryk-karakteren.

«Han har avgitt en uforbeholden tilståelse(...), [men det] har mindre betydning i denne sammenheng fordi forfalskningen så klart kommer til uttrykk i vitnemålet», skriver tingretten i dommen mot studenten.

Dommeren viser til en høyesterettsuttalelse om at forfalskninger av utdanningsdokumenter er et økende problem og at det av allmennpreventive hensyn skal reageres strengt.

- Grei straff Den norsksomaliske mannen har slitt med depresjoner, forteller at en turbulent periode i livet rundt en familiekonflikt gikk ut over studiene i det aktuelle semesteret, og at han nå ikke forstår hva han tenkte på.

- Jeg tenkte ikke klart, og det dukket opp en djevelsk idé - å bare rette litt på papiret til min fordel. Det var en stor feil i livet mitt, og jeg angrer. Jeg var helt ærlig i politiavhøret og i rettssalen, og sa nei til at de skulle kaste bort penger på en advokat til meg. 15 dager i fengsel er en grei straff, jeg trodde egentlig det skulle bli mer, sier studenten til Dagbladet.

Fram til den spesielle dokumentfalsk-dommen hadde han plettfritt rulleblad. Nå tar han fag om igjen ved NITH for å få et ekte vitnemål som kan gi ham ingeniørutdannelse ved Høgskolen i Oslo. Slik vil han realisere drømmen om å selge flere oppfinnelser innen elektrobransjen som han har på tegnebrettet.

Studenten vil ikke stå fram med navn, da han vil unngå at de fem mindreårige barna skal få vite om feilskjæret og fengselsoppholdet.

- Jeg skal være et forbilde for dem fra nå av. Jeg har vært i Norge i nesten 15 år og ikke engang sneket på trikken før dette, sier mannen.

Korrekturlakk Seniorrådgiver Oddvar Kværnhaug ved opptakskontoret på Høgskolen i Oslo opplyser at pennestrøkene raskt ble oppdaget.

- Vi reagerte på utseendet på vitnemålet, og fikk bekreftet fra NITH hvordan det egentlig skulle se ut. Saken ble anmeldt, og det er veldig bra at politiet fulgte opp saken, sier han til Dagbladet.

HiO har i år for første gang egne bestemmelser om forfalskning i opptaksforskriften for å være ekstra på vakt. Kværnhaug opplyser at det er mer utbredt med vitnemål fra utenlandske, oppdiktede utdanninger enn det er med klussing på karakteroversikter fra norske skoler.

- Men vi har sett banale forsøk på forfalskning av norske vitnemål før. Noen har for eksempel brukt hvit korrekturlakk rett på arket som er sendt oss, sier seniorrådgiveren, som mener ubetinget fengsel er på sin plass.

- I de tilfellene vi har oppdaget har vi inntrykk av at de som gjør dette ikke forstår hvor alvorlig dokumentfalsk er, sier Kværnhaug.

Tror på høyere straff Avdelingsdirektør Ida Lønne i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) mener at forfalskning av utdanningspapirer generelt bør straffes enda hardere, særlig med tanke på konsekvensene i arbeidslivet.

- Om du tror du ansetter en ingeniør med fem års utdannelse, mens han i virkeligheten ikke har noen slik kompetanse, er 15-20 dagers fengsel en lav straff i forhold til den risikoen dette utgjør for samfunnet, sier Lønne.

Hun tror straffeutmålingene vil bli hardere framover.

- Dette er et relativt nytt tema for rettsvesenet, og jeg tror det vil endre seg. Da vil kanskje terskelen for å prøve seg på slik forfalskning også bli høyere, sier Lønne til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!