Arkeologisk funn

Gjorde fantastisk oppdagelse i hagen

Stig Bakken Larsen fant noe helt spesielt da han gjorde hagearbeid ved barndomshjemmet sitt i Tønsberg.

BLE PAFF: Her gjorde Stig Bakken Larsen et arkeologisk funn i hagen. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune
BLE PAFF: Her gjorde Stig Bakken Larsen et arkeologisk funn i hagen. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble helt paff! Sier Stig Bakken Larsen til Dagbladet.

Han gjorde en helt spesiell oppdagelse da han ryddet i hagen ved barndomshjemmet sitt i Tønsberg, tirsdag for to uker siden.

Det som så ut til å være en stein fra hagen, viste seg å være en flintdolk fra mellom 1759–2000 år før Kristus, skriver Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

4000 år gammel

Larsen trodde først det bare var en stein, men forsto ganske raskt at det var noe helt annet han hadde fått i hendene.

Han holdt på med fjellrensing og hadde dratt opp et tjue centimeter høyt torvlag da han fikk øye på den uvanlige steinen på fjellhylla.

FLINTDOLK: Steinen som viser seg å være en flintdolk er tolv cm lang og to cm bred. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune
FLINTDOLK: Steinen som viser seg å være en flintdolk er tolv cm lang og to cm bred. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune Vis mer

- «Wow, hva er dette» tenkte jeg da, forteller Larsen.

Han trodde det kunne være en slag spydspiss og tok den med til samboer Marit.

Etter å ha studert gjenstanden litt nærmere, skjønte Larsen og samboeren at dette måtte være noe veldig gammelt. De ringte kulturarv i fylkeskommunen med en gang og fikk snakke med en arkeolog.

- Først virket de ikke veldig imponerte og trodde jeg hadde funnet noe jernskrammel, men så sendte jeg dem bilde. Da ble jeg ringt opp på to sekunder med morsomme nyheter, sier Larsen.

Arkeologen kunne fortelle at han hadde gjort et arkeologisk funn, og at flintdolken kan være nærmere 4000 år gammel.

4000 ÅR GAMMEL: Flintdolken er datert mellom 1759–2000 år før Kristus, som vil si at den kan være over 4000 år gammel. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune
4000 ÅR GAMMEL: Flintdolken er datert mellom 1759–2000 år før Kristus, som vil si at den kan være over 4000 år gammel. Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune Vis mer

- Det var jo utrolig gøy, dette hadde jeg aldri trodd, sier Larsen.

Sjokkert

Tønsberg kommune bekrefter på sine Facebook-sider at det er snakk om en flintdolk. De tidfester den til siste del av steinalderen.

Ettersom det ser ut til at dolken er plassert innerst på fjellhylla, helt på bart fjell, med vilje – tolker arkeologene det som at dette er et såkalt depotfunn.

MIDDELHAVET: Et tyrkisk forskningsteam gjorde et funn på havets bunn som omtales som et «gjennombrudd» i undervannsarkeologien. Video: CNN Vis mer

Larsen synes det er utrolig å tenke på at det var mennesker som levde livene sine der for så lenge siden.

- Det var en virkelig wow-opplevelse, det har ikke gått opp for meg at den er så steike-gammel!

Larsen er overrasket over at flintdolken ikke er oppdaget før nå, av enten foreldrene eller besteforeldrene, som har bodd i huset.

Som å vinne i Lotto

Larsen tror ikke han kommer til å gjøre flere liknende funn i hagen.

- Et slikt funn er litt som å vinne i Lotto, mener Larsen.

Han forteller at han tidligere har funnet «et ganske heftig økseskaft», men ingenting som kan sammenliknes med flintdolken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer