Gjorde gamlehjem til dødsfelle

De spikret et bord mot vinduet og barrikaderte inngangsdøra med en madrass. Det holdt ikke vannet ute, og mer enn halvparten av eldrehjemmets beboere druknet da vannet steg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da redningsmannskapene kom fram til eldrehjemmet St.Rita\'s i St. Bernards Parish, lå 14 oppsvulmede lik på gulvet. Til sammen 32 av eldrehjemmets 60 beboere druknet da vannet steg. De har ligget der de druknet siden 29. august - i rullestolen, i senga eller på gulvet i slammet fra flommen.

Eldrehjemmet, som ligger noen mil utenfor New Orleans sentrum, kan stå som et signal for hva som vil møte redningsmannskapene når vannet trekker seg tilbake.

Forurenset vann

Det er fortsatt omgitt av meterhøyt, forurenset vann, og ifølge lokale myndigheter er det foreløpig ingen planer om å fjerne de døde.

Og myndighetene frykter at det kan være hundrevis av liknende tilfeller rundt om i byen.Mange av de evakuerte har fortalt om hvordan de så vidt unnslapp vannmassene ved stadig å bevege seg høyere opp i husene, og til slutt måtte slå seg ut gjennom loftsvinduer eller bruke øks for å komme seg ut på taket.

Andre hjem evakuert

Fra øverste etasje på St. Ritas eldrehjem var det kastet garderobeskap mot vinduene, og flere rullestoler sto foran inngangen, kanskje i håp om at de ville bli evakuert. Men ingen rakk fram før det var for seint.

Ordføreren i kommunen, Henry Rodriguez jr., sier til The New York Times at St. Bernhards Parish har fire store eldrehjem med rundt 65 beboere og seks mindre eldresentre, som nesten alle, unntatt St. Ritas, ble evakuert før stormen kom.

 REDDET:  72 år gamle Rose Lee Branch blir reddet fra vannmassene av lokale redningsmannskaper i New Orleans. Også tv-kjendisen og nyhetsankeret Ted Koppel fra nyhetskanalen ABC News (nummer to fra høyre) hjelper til. Rose Lee Branch tilhørte ikke St. Ritas eldrehjem som er omtalt i saken nedenfor. Foto: AP
REDDET: 72 år gamle Rose Lee Branch blir reddet fra vannmassene av lokale redningsmannskaper i New Orleans. Også tv-kjendisen og nyhetsankeret Ted Koppel fra nyhetskanalen ABC News (nummer to fra høyre) hjelper til. Rose Lee Branch tilhørte ikke St. Ritas eldrehjem som er omtalt i saken nedenfor. Foto: AP Vis mer

-  Jeg kan ikke forstå hvorfor de ikke ble evakuert. De trodde vel ikke at dette kunne skje, sier byrådsmedlem Ricky Melerine.

LØSBIKKJER: Redningsmannskapene har nektet folk å ta med seg hundene sine. Dermed krur det av dem i de vannfylte gatene.