Gjorde grotesk funn - trenden har snudd

Politiet fant 19 lik langs landevei i Mexico.

19 DØDE: Utenfor Uruapan i Mexico gjorde politiet torsdag et makabert funn. Foto: Google Maps
19 DØDE: Utenfor Uruapan i Mexico gjorde politiet torsdag et makabert funn. Foto: Google MapsVis mer

Torsdag gjorde politiet i den Michoacán et grufullt funn langs en av den meksikanske delstatens landeveier i nærheten av byen Uruapan.

Sju lik ble funnet hengende fra ei bru, mens to andre ble funnet i nærheten. I tillegg ble det funnet likdeler fra sju personer under en fotgjengerovergang, og fra ytterligere tre i plastsekker, skriver NTB.

Alt i alt var 19 personer drept på brutalt vis. Tre av de døde var kvinner.

I nærheten av de døde kroppene skal politiet også ha funnet en dårlig skjult hint om hvem som står bak de groteske ugjerningene. Et banner med underskriften «CJNG».

Fire bokstaver

De fire bokstavene står for Jalisco New Generation Cartel, og de siste åra har det blitt ensbetydende med drap og frykt i det voldsherjede landet.

Kartellet så dagens lys i 2012, og etter at Sinaloa-kartellet fikk en trøkk da Joaquin «El Chapo» Guzmán ble arrestert i 2014, har de sakte, men sikkert tatt over det globale smuglernettverket.

Hvert år flytter og omsetter de narkotika for mange milliarder, og med de svimlende summene følger også volden.

I første halvdel av 2019 ble hele 17 500 mennesker blitt drept i Mexico - noe som gir nesten 100 drap hver eneste dag. Det er også en økning fra fjoråret som ble regnet som det verste i landets historie. Drapstallene varierer fra 33 000 til 36 000.

Mannen som leder CJNG er den 53 år gamle Rubén Oseguera Cervantes - også kjent som «El Mencho».

«El Mencho»

Arturo Fontes er en tidligere FBI-agent som har brukt store deler av sitt yrkesaktive liv på å motarbeide narkotikakartellene i Mexico og i totalt elleve år jaktet han på narkobaronen «El Chapo». Han kunne fortelle til Dagbladet at han har vært postert i både Tijuana og Guadalajara, og at han kjenner godt til både CJNG og El Mencho.

På spørsmål om hvordan han vil beskrive El Mencho og hans organisasjon, trakk Fontes følgende parallell:

- Det å jakte på El Chapo var som å jakte på en speider sammenliknet med El Mencho. Guzmán var riktignok voldelig, men han truet aldri amerikanske agenter eller meksikanske myndigheter. CJNG tenker seg ikke om to ganger før de tar livet av en agent. De dreper deg bare, sa han på telefon fra Texas til Dagbladet i januar.

- Hvor voldelig er han sammenliknet med andre kartellsjefer?

- Jeg jobbet i Tijuana på 90-tallet og så Rámon Arellano Félix og kartellet hans drepe en familie på 12 på grunn av at en slektning av dem skyldte penger. Jeg så også hvordan Los Zetas på 2000-tallet begynte å kappe hodet av folk og henrette hele familier. El Mencho er den nye målestokken.

Sender en beskjed

Alejandro Hope, en sikkerhetsanalytiker med Mexico som spesialfelt, sier til nyhetsbyrået AP at denne nærmest «teatralske» bruken av døde kropper som avskrekkingsmiddel, gikk litt av moten for noen år tilbake, men at den tydeligvis er på vei tilbake.

- Man dreper ikke bare, men man skryter av at man dreper. Man gjør det for å skremme rivalene, og for å sende en beskjed til myndighetene, sier han.

Og det er flere eksempler på at kartellene blir stadig mer brutale i sin framferd. Så seint som i mai kjørte en kolonne med kjøretøy markert med «CJNG» gjennom Zamora i Michoacán og skjøt og drepte fire politimenn.

Uruapan er også byen der fem avkappede hoder på et dansegulv i 2006 utløse den blodige krigen mot narkotika. Siden den gang har mer enn 200 000 mennesker blitt drept.