Gjorde Haakon det rette?

Temperaturen var høy under Dagbladets innringing i går. De fleste yngre mente det var helt OK at Haakon velger kjæreste uten innblanding fra folk og media. Noen eldre var nådeløse i sin dom: Kronprinsen bør lytte til hjertet og abdisere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knud Højlund (76), Eidsvoll:- Ja, han gjorde det rette. Han må ta sine egne valg og gi blaffen i hva andre sier.

Astrid Andersen (52), Bergen:- Det var utrolig naivt, og en ynkelig og svak oppførsel han viste på TV. Han bør ta med seg ungen og kvinnfolket og komme seg vekk. Han er ikke lenger verdig til å bli konge.

Tove Fleisjer (66), Sandefjord: - Nei, det synes jeg ikke. TV-opptredenen gjorde ikke saken noe bedre. Det blir galt å sammenlikne hans kjæreste med Sonja. Haakon kan ikke vente å få respekt - i hvert fall ikke av oss som er litt eldre.

Kirsten Sundby (52), Sandnes: - Han hadde vel ikke noe valg. Men skal han være sammen med henne, kan han ikke bli konge.

Solveig Fargot (75), Oslo: - Nei, han var naiv og umoden. Han bør abdisere, eller så kan Märtha Louise overta.

Laila Synøve Larsen (53), Trysil: - Ja. Det er ei kjempefin jente og han gjort det rette valget.

Lill Bekkeli (29), Fredrikstad: - Jeg synes det var veldig modig og bra gjort. Ellers synes jeg vi skal la ham være i fred.

Løska Smith-Hald (69), Oslo: - Ja. Det er godt gjort av ham og han har tatt et viktig og riktig valg. Det er deilig at vi ikke har et hyklersk kongehus.

Øystein Hals (26), Moss: - Ja. At han sto fram var fordelaktig. Han har kommet seg godt ut av en situasjon som pressen har satt ham i.

Tom Christensen (40), Drammen: - Yes! Han følger sitt innerste og det er opp til ham å bestemme sjøl.

Else Berit Nyborg (62), Oslo: - Ja, han bør få velge selv hvem han skal bli glad i. Det var fint at han sang ut om hvem som er hans kjæreste.

Arne Auno (75), Vadsø: - Jeg støtter ham fullt ut, og det gjør de fleste andre her i Vadsø også.

Linn Sølvi Eidserne (23), Oslo: - Nei, det synes jeg ikke. Han burde ikke være sammen med henne i det hele tatt. Det blir upassende for kongehuset dersom hun blir dronning.

Mosse Jørgensen (79), Oslo - Kronprinsen er en ridder. Selvsagt støtter jeg kronprins Haakon. Kongehuset har med dette slått et slag for romantikken. Og er det noe kongehuset har plikt til, så er det å ta vare på romantikken. Det er jo helt eventyrlig at en kvinne av folket har vunnet prinsen. Når så hun og hennes familie angripes, står Haakon fram som en ridder for å beskytte henne. Haakon er en ekte ridder.

Jon Bratt Otnes (80), Oslo: - Haakon vet ikke hva han har begitt seg inn på. Pressen har lurt ham ut på skravleteppets arena. Fra nå av vil det bli svært vanskelig for Haakon å mestre pressen. Han må ha dårlige rådgivere.

Brit Smevik (60), Lofoten: - Haakon må få være sammen med hvem han vil, men ikke som konge av Norge. Slik som han driver og står i med modeller og alt mulig, er det bare å avskaffe monarkiet.

Ingeborg Pedersen (68), Oslo:- Hva var det Haakon ville med det intervjuet? Jeg fikk ikke noe ut av det. Han drev bare og forsvarte at han valgte henne. Drev han reklame for forholdet sitt? Så går han ut offentlig og sier at forholdet er privat, men da har han jo gjort det offentlig. Han kan da heller ikke forvente å få gå i fred fra journalister. Haakon bør bruke tida si på å ta opp hva vi skal med monarkiet i framtida.

Hans Nicolai Myhre (83), Oslo: - Haakon kan velge en borgerlig brud, men ikke fra det kriminelle miljøet. Dessuten høres dronning Mette-Marit feil ut. Både Märtha og Haakon må ha fått feil oppdragelse. Han har tatt over oppførselen til søsteren som har drevet og rent med flere forskjellige typer.

Gudny Evjen (54), Orkanger: - Jeg er redd Mette-Marit ikke passer som dronning. Dersom de gifter seg, bør vi avskaffe monarkiet og heller innsette Haakon som president. Alt dette er trolig et resultat av at Sonja er borgerlig. I Spania, for eksempel, kunne dette aldri skjedd. Et kongehus må bestå av kongelige.

Camilla Perron (20), Trondheim: - Kongefamilier har aldri tenkt noe særlig på hva folket synes om deres valg av kvinner. Kong Henrik 8 skiftet jo religion for hele landet for å få kvinnen han ville ha. Dessuten er det skummelt å gifte seg med europeiske kongelige på grunn av all innavlen. Mette-Marit virker kjempekoselig.

Mona Selbach (57), Drammen: - Tronen begynner å minne om et IKEA-møbel. Når barnefaren har vært i politiets klør, betyr det at også Mette-Marit har et rulleblad. Haakon må regne med at en mulig framtidig dronning har offentlighetens interesse.

Arnfinn Kristensen (36), Oslo: - Det er år 2000. Hvem kjenner vel ikke en som har fyllekjørt eller blitt tatt med en rev i lomma? Jenta har tross alt avvikla forholdet til han typen. Hu har reint rulleblad. Haakon hadde ikke noe valg når han sto fram. Se og Hør hadde jo smurt hele fortida hennes utover.

Ann May Ekerstuen (46), Oslo: - Haakon er en fantastisk mann som gjorde det rette. Det var jo blitt så mye skriverier.

Margrethe Moe Bekkevold (45), Asker: - Haakon viste oss en forferdelig forestilling. I stedet for å henvende seg til folket, tenkte han på familien hennes. Hele kjærlighetshistorien er absurd for en tronfølger. Norges konge kan ikke gifte seg med en med hennes bakgrunn. Da må kongehuset avskaffes.

Per Stenseth (42), Borre: - Det var absolutt riktig av kronprinsen å stå fram. Han er en klok mann og jeg er trygg på at han gjør det riktige valget. Jeg ser også fram til å få et dronningemne.

Mari Jonassen (72), Stavanger: - Det var ikke nødvendig å kommentere forholdet. Han må velge nå. Kongefamilien er utvannet nok som den er.

Kurt Charlie Simonsen (pensjonist), Oslo: - Det var riktig å bekrefte forholdet. Og mitt råd til kronprinsen er: gift deg av kjærlighet, slik som din far. Men Mette-Marit må også få komme til orde.

Knut Bårtveit (28), Oslo: - Jeg syns det for så vidt var greit av ham å stille opp i intervjuet. Men hvis han skal gifte seg med henne bør han gå av. Noe annet strider i alle fall med min moral.

Dagmar Sørbø (54), Oslo: - Intervjuet var riktig og viktig. Men monarkiet er en anakronisme i et moderne sosialdemokrati. I dag er ordningen bare av symbolsk karakter. Jeg syns derfor at kronprinsen er med på å svekke denne symbolismen. Hvis monarkiet blir for folkelig, blir det satt i fare.

Grete Espenes (51), Oslo:- Det handler om å få lov til å være menneske innenfor gitte ranmer. Her er det sedvanetvang som er ute og går. Men jeg syns det var riktig det han gjorde. Han har vist mannsmot. Slikt kongsemne vil vi gjerne ha.

Einar Kjosmoen (62), Nordstrand: - Intervjuet var veldig flott. Som gammel republikaner var det faktisk like før jeg ble tilhenger av monarkiet. Prinsen skal få være i fred og dyrke kjærligheten uten at jeg har noe med det.

Aina Valstad (26), Stange: - Greit nok at han står fram og at han vil ha et privatliv, men da må han si ifra seg tittelen sin og melde seg ut av monarkiet. Jeg er alenemor selv, men jeg er ikke kronprinsen verdig. Oppførselen hans passer ikke en kongelig. Nå er jeg sint, altså!

Inge Edvartsen (73), Narvik: - Den goodwillen som kong Haakon opparbeidet, er på tur ut, og jeg vil si vi er på god vei mot republikken.

Kurt Åstrøm (75), Oslo: - Jeg er forbauset over kronprinsen, Mette-Marit er upassende, hun kan aldri bli prinsesse eller dronning. Jeg er gammel rojalist og sjokkert over alle politikerne som ikke tør å si sin mening. De bare skryter av ham. Forholdet er absolutt ikke en privatsak.

Aslaug Ligård (72), Eiksmarka: - Intervjuet var et kongsemne verdig. Med en slik opptreden faller jo også noe på kongeparet, som har gitt gutten en slik oppdragelse. Ikke noe kongehus i Europa kan vise til maken, hans opptreden er forbilledlig, og jeg støtter fullt ut hans holdning.

Knut Jensen (59), Tønsberg: - I utgangspunktet mener jeg det ikke er riktig, vi må forvente mer av en kronprins. Det går ikke an å bare være trendy. Jeg er redd for utviklingen i samfunnet, den sier at vi trenger knagger å henge yttertøyet på, om du skjønner hva jeg mener.

Kongehuset synes sakte, men sikkert å skli utfor bakken.

Helge Hustøft (53), Larvik: - Ja, det er helt riktig det han har gjort, slik at folket får greie på hva det dreier seg om. Hva hun har gjort før spiller likevel ingen rolle.

Eva Bergli (69), Askim: - Ja, jeg synes det var greit samtidig som jeg ble flau over pressen som har drevet ham til dette punktet, slik at vi kan grafse i hans privatliv.

Men, han er modig. Det raker ingen andre hvem en sånn kjekk gutt vil være med. Vi har da ikke tvangsgifte her i landet.