Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjorde helomvending

For fire år siden lobbyerte både finansminister Sigbjørn Johnsen og fornyingsminister Rigmor Aasrud for mer biodiesel.

KJEMPET FOR BIO: Som fylkesmann i Hedmark var Sigbjørn Johnsen en av forkjemperne for biodiesel. Miljøorganisasjonen Zero mener det er uforståelig at han har snudd. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KJEMPET FOR BIO: Som fylkesmann i Hedmark var Sigbjørn Johnsen en av forkjemperne for biodiesel. Miljøorganisasjonen Zero mener det er uforståelig at han har snudd. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I 2004 ville både finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og fornyingsminister Rigmor Aaserud (Ap) satse stort på biodiesel.

Fem år seinere har Johnsen gjort helomvending.

Lobbyerte for bio
I 1994, da Johnsen var finansminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering, sørget han for å innføre avgiftsfritaket for biodiesel. Og for få år siden lobbyerte han, som fylkesmann i Hedmark, for mer satsing på biodrivstoff.

Sigbjørn Johnsen ledet et utvalget Fyrtårn i Innlandet, der partikollega og fornyingsminister Rigmor Aaserud også satt. I rapporten som ble levert regjeringen i mars 2005, var en av hovedmålsetningene til innlandsregionen å øke bruken av biodiesel og å levere 30 millioner liter biodiesel til bruk i transportsektoren i Norden innen 2010.

Fire år seinere er han med på å presse igjennom avgiften som gjør at biobransjen ser mørkt på framtida.

- Uforståelig
-Vi synes det er uforståelig og veldig trist at Sigbjørn Johnsen har snudd i denne saken og tilsynelatende skiftet mening. Vi trenger biodiesel som et viktig klimatiltak, og Johnsen har tidligere vært en forkjemper, sier Gøril Andreassen i miljøorganisasjonen Zero.

Sigbjørn Johnsen var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Finansdepartementet viser til finansministerens tidligere uttalelser i media, der han forsvarer regjeringens politikk.

Rigmor Aasrud har ingen kommentarer til saken, opplyser Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media