Gjorde høyreekstrem hilsen, presenterer seg som «skribent»

Breivik påpekte vennskap mellom dommeren og Gro Harlem Brundtlands søster.

- IKKE UTEN ARBEID:  Anders Behring Breivik sa i retten i dag at han ikke var uten arbeid, men jobbet som skribent fra fengselet. Foto: HEIKO JUNGE /POOL/ AFP PHOTO
- IKKE UTEN ARBEID: Anders Behring Breivik sa i retten i dag at han ikke var uten arbeid, men jobbet som skribent fra fengselet. Foto: HEIKO JUNGE /POOL/ AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten er nå satt. Rettens administrator, dommer Wenche Elisabeth Arntzen, har hatt ordet og forklart om rettens gang utover dagen, og hvem som skal innta de ulike roller.

Aktor Inga Bejer Engh gjennomgår nå tiltalen, med detaljerte beskrivelser av de dødelige skadene han påførte sine ofre i Regjeringskvartalet og på Utøya, og hvordan han på denne måten fremkalte frykt i den norske befolkningen.

- Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffeskyld, og jeg påberoper meg nødrett, sa han etter at aktor var ferdig med opplesingen litt før klokka halv elleve.
«Forsterket rett» Retten er satt med såkalt «forsterket rett», to fagdommere og tre legdommere. Det har ikke kommet innsigelser mot habiliteten til disse.

Behring har sagt at han ikke anerkjenner retten, fordi den har sitt mandat fra politiske partier som støtter multikulturalisme, og dessuten at dommer Wenche Elisabeth Arntzen er en venninne av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands søster Hanne Harlem.

Hans forsvarer Geir Lippestad presiserte likevel at det ikke er en formell habilitetsinnsigelse.

- Jeg er skribent og jeg jobber fra fengselet, sa Breivik da han skulle gi sine personalia til dommeren.

Anders Behring Breivik sitter alvorlig og konsentrert og lytter. Han tok plass etter først å ha gjort den egenoppfunnede «høyreekstreme» hilsenen sin ved inngangen.

Han tok en slurk vann og satte seg, før han vekslet noen ord med sin forsvarer Geir Lippestad.
Breivik ser alvorlig ut. Han ser mye ned, og har fisket ut et A4-manuskript av en konvolutt.
Tilskuere som har fulgt ham ved tidligere anledninger i retten bemerker at han ser litt usikker ut.