Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjorde ikke det de hadde lovet

Wilco (40) berget livet. Og kritiserer klatrerkolleger etter tragedien på K2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nederlandske klatreren  Wilco van Rooijen ga i kveld sitt første intervju fra militærsykehuset i Skardu i Pakistan etter at han og en landsmann tildigere i dag ble reddet ned fra verdens farligste og nest høyeste fjell K2 (8611meter) med helikopter.

Van Rooijen kritiserer klatrerkolleger for at rasulykken sist fredag fikk så tragisk utfall. 

- Den største feilen vi gjorde var å forsøke å gjøre avtaler. Alle hadde hvert sitt ansvarsområde, og så var det noen som ikke gjorde det de hadde lovet, sier nederlenderen til nyhetsbyrået Reuters
 

Han nevner blant annet at ett av de andre lagene bare hadde tatt med halvparten så mye tau som det egentlig skulle.

- Slike dumme ting gjør at liv blir satt i fare, sier han.

Van Rooijen har klatret til toppen av Mount Everest uten oksygen og har to ganger tidligere forsøkt å nå toppen av K2.

-Visste ikke hvor de skulle gå

Han sier at flere av klatrerne ble grepet av panikk da israset rammet.

 BERGET ARMER OG BEIN:  Den nederlandske klatreren Wilco van Rooijen i senga på militærsykehuset i Skarbu i Pakistan mandag kveld. Han kritiserer kolleger fot at raset sist fredag fikk så tragisk omfang. Foto: SCANPIX/AP.
BERGET ARMER OG BEIN: Den nederlandske klatreren Wilco van Rooijen i senga på militærsykehuset i Skarbu i Pakistan mandag kveld. Han kritiserer kolleger fot at raset sist fredag fikk så tragisk omfang. Foto: SCANPIX/AP. Vis mer

- Folk løp ned, men de visste ikke hvor de skulle gå, så mange forsvant på feil side av fjellet og feil rute, og da har du et stort problem, sier han fra sykehussengen, ifølge NTB-Reuters.

Bildene fra sykehuset viser at han og kollegaen slapp å amputere.

Han hevder at han skrek til folk at de måtte samarbeide, men han mener at mange var mest opptatt av å redde seg selv og erindrer at flere forlot klatrerkollegene.

- Jeg hadde ikke tid til å diskutere. Det eneste jeg måtte gjøre var å gå nedover, fordi hvis du går nedover, har du mer oksygen, og da er sjansen for å overleve større, sier han. 

Kjemper for livet 

Den italienske klatreren Marco Confortola kjemper sitt livs kamp for å komme levende ned fra K2. I natt har han hjelp av fire bergingsklatrere - tre pakistanere og en amerikaner - for å komme i posisjon til å bli berget av helikopter når dagslyset kommer.

Området ligger fire timer foran Norge i tid.

Den 37 år gamle italieneren er nå eneste overlevende av de 21 klatrerne som prøvde seg på den 8611 meter høye toppen i forrige uke.

image: - Gjorde ikke det de hadde lovet

11 klatrere ble tatt av skred og omkom fredag i den verste ulykken i den pakistanske delen av Himalaya noen gang. 

Slapp amputering

Talsmannen i Italia for K2-ekspedisjonen som Confortola er med i, forteller til nyhetsbyrået Reuters at han var i kontakt med klatreren på satellittelefon i ettermiddag.

Han klaget over at føttene var i veldig dårlig forfatning.

Da han han fått vite at de fire redningsmennene var i nærheten.

- Selvfølgelig, selvfølgelig skal jeg fortsette. Tenk hva som skjer hvis jeg ikke holder ut nå, sa Confortola ifølge talsmannen Agostino Da Polenza.

Et helikopter måtte gi opp å berge den italienske klatreren før dagslyset forsvant. Helikopter kan ikke operere høyere enn om lag 6 000 meter på grunn av tynn luft med liten motstand.

Ved hjelp av bergingsmannskapene skal Confortola i løpet av kvelden ha kommet seg nærmere en høyde der helikopteret kan komme til tirsdag morgen.

I tillegg til Rolf Bae fra Sandnes, bekreftet pakistanske myndigheter mandag at de andre ti omkomne klatrerne kommer fra Sør-Korea (3), Nepal (2), Pakistan (2), Frankrike, Serbia og Irland.

De tre norske klatrerne som overlevde tragedien - Cecilie Skog, Lars Nessa og Øystein Stangeland - var seint mandag kveld fortsatt i base camp på 5 000 meters høyde.

- Bra etter forholdene

- Etter forholdene har de det bra. Nå er det om å gjøre at de skjermes for media til de har vært hjemme lenge nok til de selv føler at tiden er moden for å stå fram, sier talsmann Bjørn Sekkesæter til Dagbladet.no.

Etter noen hektiske døgn tar han nå en pause og overlater talsmannsansvaret til Simen Mørdre.

- Det vil uansett ta flere dager før de tre kommer fram til en flyplass. Det er blant annet vanskelige å skaffe bærere fordi så mange skal ned fra fjellet samtidig etter ulykken, sier Sekkesæter.

BERGET: Den andre nederlandske klatreren som ble reddet ned med helikopter, Cas Van De Gevel, på militærsykehuset i Skardu i Pakistan mandag kveld.
ERFAREN: Wilco van Rooijen er en meget erfaren klatrer, her fra en tidligere ekspedisjon.
OPPE IGJEN: Wilco van Rooijen er oppe og rusler igjen etter undersøkelsen på militærsykehuset i Pakistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!