Venstre-topp forventer at Listhaug har lært

- Gjorde ingen god jobb sist

Venstres Guri Melby ble overrasket da hun fikk nyheten om at Sylvi Listhaug er inne i regjeringen igjen. Skepsisen til Frp-profilen er stor hos regjeringspartnerne.

NY SJANSE: Venstres Guri Melby sier hun er villig til å gi Sylvi Listhaug en ny sjanse som statsråd, men utnevnelsen vekker liten begeistring i KrF og Venstre.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY SJANSE: Venstres Guri Melby sier hun er villig til å gi Sylvi Listhaug en ny sjanse som statsråd, men utnevnelsen vekker liten begeistring i KrF og Venstre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Jeg synes ikke hun løste oppgaven på en god måte forrige gang, men er generelt en tilhenger av at folk skal få en ny sjanse, sier Melby til Dagbladet.

Hun er tidligere byråd for Venstre i Oslo og er inne på Stortinget som fast møtende vararepresentant for partileder Trine Skei Grande. Melby som gjerne nevnes som en mulig kandidat til å overta som Venstre-leder, kommer ikke med de beste skussmål når Sylvi Listhaug bringes på bane.

- Dårlig forståelse

- Hun utviste en dårlig forståelse for hva rollen som statsråd innebærer, ikke minst i en flerpartiregjering. Hun opptrådte i altfor stor grad som en statsråd kun for Frp og ikke som en representant for hele landet og hele regjeringen, sier Melby.

GARDEMOEN: Sylvi Listhaug ankommer Frp's landsmøte få timer etter det ble kjent at hun igjen blir minister. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Venstre-leder Trine Skei Grande har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag, men sa følgende til NTB tidligere på dagen:

- Jeg ser fram til at Listhaug nå bruker energien for å gjøre hverdagen bedre for de eldre. Eldreomsorg og folkehelse er viktig, fordi et samfunn kan måles på hvor godt det tar vare på sine eldre.

Den frittalende Venstre-profilen Abid Raja som gjentatte ganger har vært i holmgang med Listhaug, ville ikke kommentere utnevnelsen fredag, men nøyde seg med å vise til Grande.

- Forventer at hun har lært

Melby svarer som følger når Dagbladet spør hva slags forventninger hun har til Listhaug når hun nå trer inn i regjeringen igjen som ny eldre- og folkehelseminister:

- Jeg forventer at hun har lært fra forrige gang, og at hun unngår en splittende retorikk.

- Denne uka har hun lagt fram Frps nye integreringstiltak, kommet med flere skarpe uttalelser og sagt at hun kommer til å forbli en tydelig politiker også i regjering. Tror du at hun vil unngå å ty til det du kaller en splittende retorikk?

- Jeg er iallfall villig til å gi henne en sjanse. Sylvi Listhaug er en smart dame, som vet hva som er best for seg selv og for regjeringen, sier Melby.

Skepsis i KrF

Også i KrF er skepsisen stor til å få Listhaug tilbake. Tidligere partileder Knut Arild Hareide sier det nå hviler et stort ansvar på statsministeren.

- Erna Solberg gjør seg selv sårbar ved at hun stiller seg bak Sylvi Listhaug nå. Jeg forventer at Erna har gitt henne beskjed om hva som er akseptabelt av en statsråd. Vi vet jo at Listhaug ikke fulgte ordren fra Statsministerens kontor, og ikke kom med den beklagelsen Erna ba om, sier Hareide til Dagbladet og viser til Listhaugs famøse opptreden i Stortinget i fjor da hun flere ganger måtte opp på talerstolen for å beklage Facebook-innlegget som vakte så sterke reaksjoner.

Etter at Erna Solberg presenterte henne som ny eldre- og folkehelseminister i formiddag, fant KrF det nødvendig å sende informasjon ut til sine tillitsvalgte:

- Samtidig som Listhaug har et stort engasjement for eldrepolitikken, et engasjement KrF deler, oppleves hun som kontroversiell av mange og har bidratt til debatter som har skapt sterke reaksjoner også i vårt parti. Dette kom også tydelig til syne i Stortinget i fjor, da hun trakk seg som justisminister, heter det i eposten.

- Vi deltok begge i regjeringsforhandlingene på Granavolden. Det var et konstruktivt samarbeid og jeg forventer et konstruktivt samarbeid videre, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i meldingen til partiorganisasjonen.