Gjorde nazihilsen i retten

Den pågrepne russiske kampsporteksperten ville markere seg i Oslo tingrett.

SØKER OPPMERKSOMHET: Vyacheslav Datsik er en kjent nynazist i Russland, og dro med seg faktene også inn i rettssalen i Oslo. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
SØKER OPPMERKSOMHET: Vyacheslav Datsik er en kjent nynazist i Russland, og dro med seg faktene også inn i rettssalen i Oslo. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den russiske nynazisten og ransmannen Vyacheslav «Rød Tarzan» Datsik (29) ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett etter, at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol.

Datsik ankom retten i ei svart t-skjorte med nazisymboler og slagord på tysk.

Da Dagbladet spurte om å ta bilder av ham, svarte han bekreftende, før han hevet en strak arm med ustrakt hånd mot kameraet. 29-åringen var påført håndjern, og måtte derfor løfte begge armene i forsøket på den provoserende gesten.

Så gjorde han det klart at han ønsket at pressen skulle være tilstede i fortsettelsen av rettsmøtet.

Lokk på saken Selve fengslingsmøtene i dag går imidlertid for lukkede dører, fordi tingretten har gitt politiet medhold i at det kan komme fram detaljer som er skadelige for etterforskningen.

Dommeren betegner saken som alvorlig, med elementer som ennå ikke er kjent i media.

Det er totalt tre personer som blir framstilt for varetekt i forbindelse med pågripelsen av den russiske snauskallen og en påfølgende bevæpnet politiaksjon mot tatoveringssjappa «Metal Tattoo» i Oslo sentrum.

I razziaen i 22-tida tirsdag ble den 33 år gamle russiske innehaveren av forretningen og en 21-åring fra Estland pågrepet, får Dagbladet opplyst. I lokalene der de oppholdt seg ble det beslaglagt både skytevåpen og flere andre gjenstander.

Flere personer som har vært inne i lokalene til tattoo-sjappa, forteller at den nå våpensiktede innehaveren oppbevarte flere typer nazist-effekter åpenlyst.

PST-sak Dagbladet skrev tidligere i dag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble varslet av russiske etterretningskolleger om at «Rød Tarzan», som rømte fra en psykatrisk institusjon i St. Petersburg i august, var på vei til Norge. Datsik og hans Oslo-venner ble så holdt under oppsikt etter at han kom til landet, lenge før 29-åringen selv meldte seg selv for politiet i Oslo.

VÅPENBESLAG: Beredskapstroppen tok seg i 22-tida tirsdag inn i dette tatoveringsstudioet i Oslo sentrum. Der ble en russer og en estlender pågrepet og skytevåpen beslaglagt. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
VÅPENBESLAG: Beredskapstroppen tok seg i 22-tida tirsdag inn i dette tatoveringsstudioet i Oslo sentrum. Der ble en russer og en estlender pågrepet og skytevåpen beslaglagt. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer

- Jeg kan bekrefte at vi har samarbeidet med oslopolitiet og har kontakt med den russiske ambassaden i denne saken, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet.

Sikkerhetstjenesten har formelt overlatt saken til oslopolitiet, men kartlegger ennå det som framstår som en liten klikk med bevæpnede, østeuropeiske nynazister på norsk jord. Etter det Dagbladet forstår var tatoveringsstudioet som ble stormet det sentrale tilholdsstedet for gruppen.

- Vi kjente til dette miljøet i forkant av pågripelsene. Dette har ikke endret på vurderingen av at aktiviteten i høyreekstreme miljøer i Norge er lav, sier Alsén.

Oslopolitiets eksperter på gjengkriminalitet gransker nå de tre mennenes aktiviteter og kontaktnett nøye.

- I utgangspunktet blir de framstilt for varetektsfengsling på bakgrunn av våpenbeslagene, men etterforskningen har nettopp startet, sa seksjonssjef Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet i går.

POSØR: I en video som ble lagt ut på YouTube av russerens medhjelpere, poserer Vyacheslav blant annet foran et naziflagg med norsk tekst, og med flere våpen.
POSØR: I en video som ble lagt ut på YouTube av russerens medhjelpere, poserer Vyacheslav blant annet foran et naziflagg med norsk tekst, og med flere våpen. Vis mer