Megalodon var havets største skrekk

Gjorde oppsiktsvekkende funn på stranda

Under en strandtur fant Sammy (6) en tann til skal ha tilhørt en skapning med det sterkeste bittet i dyrerikets historie.

KJEMPETANN: Sammy Shelton (6) viser stolt frem tanna som en gang satt i kjeven på en Megalodon - den største haien som noensinne har levd. Foto: NTB
KJEMPETANN: Sammy Shelton (6) viser stolt frem tanna som en gang satt i kjeven på en Megalodon - den største haien som noensinne har levd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Sammy Shelton og faren Peter var ute og lette etter fossiler på Bawdsey-stranda i Suffolk i England. Stranda er populær blant fossiljegere som følge av den store mengder av blant annet forsteinede skjell, blekksprut og haitenner.

Da fikk guttungen plutselig øye på noe blant sanden og småsteinene.

Med vidåpne øyne og verdens største smil, holdt han opp en tann som målte hele 10 centimeter.

- Sammy var veldig spent siden vi hadde funnet flere fragmenter av haitenner på stranda tidligere. Men vi hadde ikke sett noe som var så stort og tungt som denne, sier pappa Shelton til lokalavisa Great Yarmouth Mercury.

SJELDENT FUNN: Tanna som Sammy fant på en britisk strand, er (heldigvis) anslått til å være tre millioner år gammel. Foto: NTB
SJELDENT FUNN: Tanna som Sammy fant på en britisk strand, er (heldigvis) anslått til å være tre millioner år gammel. Foto: NTB Vis mer

De skulle snart få bekreftet at tanna var en fossil relikvie etter den største haien som noensinne har spredt frykt på de sju hav. Et mektig rovdyr som spesialiserte seg på å jakte hvaler.

Spesialisert bakholdsjeger

Megalodon er ansett som det største og mest kraftfulle rovdyret i virveldyrenes historie. Navnet i seg selv betyr «stor, mektig tann», og den skal ha sett ut som en stor og tettbygd utgave av hvithaien.

ENORM: På dette bildet fra 2011 ser vi en kvinne som poserer med kjevene til en Megalodon. Det var det største settet med forhistoriske haikjever som til da var satt sammen. Foto: NTB
ENORM: På dette bildet fra 2011 ser vi en kvinne som poserer med kjevene til en Megalodon. Det var det største settet med forhistoriske haikjever som til da var satt sammen. Foto: NTB Vis mer

Dette blodtørstige monsteret var aktiv fra 28 millioner år tilbake i tid og fram til de siste kjempene døde ut for omkring 1,5 millioner år siden.

Fossiler antyder at den kan ha blitt opptil 18 meter lang og veide over 100 tonn. Den hadde noen av de største tennene som noensinne er funnet - de største er målt til 18 centimeter.

Forskere har anslått at Megalodon kunne hogge til med tidenes sterkeste bitt, og øverst på menyen sto store og mellomstore hvaler. Det antas at de skal ha vært spesialiserte bakholdsjegere, på samme måte som dagens hvithaier.

Sjeldent funn

Ettersom skjelettet besto av brusk, er det derfor umulig å finne komplette rester av Megalodon. Til gjengjeld er det funnet tenner etter den i alle verdenshav, noe som antyder at den hadde hele kloden som plaskedam og matfat.

GIGANTISK MODELL: En fotograf er i ferd med å ta bilder i forbindelse med monteringen av en enorm Megalodon i forbindelse med en utstilling på American Museum of Natural History i New York i november 2021. Foto: NTB
GIGANTISK MODELL: En fotograf er i ferd med å ta bilder i forbindelse med monteringen av en enorm Megalodon i forbindelse med en utstilling på American Museum of Natural History i New York i november 2021. Foto: NTB Vis mer

Bilder av Sammys kjempetann ble sendt på mail til Ben Garrod, en engelsk evolusjonsbiolog, primatolog og programleder. Han kunne bekrefte at den tilhørte Megalodon.

- Tennene til Megalodon er sjelden funnet langs den britiske kystlinja. Kanskje bare et par i året, forklarer Garrod til Great Yarmouth Mercury.

- Dette er et veldig flott eksemplar, vanligvis er de ganske slitte når de blir funnet, fortsetter han.

Jakten på Megalodon

Peter Shelton forteller at sønnen Sammy er veldig glad i tanna som han fant på stranda, og sover med den på nattbordet.

- Vi visste det var en haitann da vi fant den, men ikke hvor sjelden den er, sier han.

Sommeren 2018 kom actiongrøssere «Megalodon» på norske kinoer, med actionhelten Jason Statham i en av hovedrollene. Her kan du se traileren:

«MEG»: Et dyptvannsfartøy angripes av en Megalodon, en enorm hai som man har trodd døde ut for to millioner år siden. Det blir starten på kaos og ødeleggelse. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Garrod er det få som leter etter Megalodon-tenner, som faktisk finner en.

- Jeg vet, for jeg har lett siden jeg var barn. Jeg finkjemmet alle strendene i det aktuelle området, men jeg har fortsatt ikke funnet megalodonen min.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer