PLASTIKK: Det ble funnet store mengder plast i magen på den døde hvalen i Indonesia. Foto: KARTIKA SUMOLANG / via REUTERS / NTB Scanpix
PLASTIKK: Det ble funnet store mengder plast i magen på den døde hvalen i Indonesia. Foto: KARTIKA SUMOLANG / via REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Gjorde rystende funn i den døde hvalens mage: - Det er virkelig grusomt

Fant blant annet 115 kopper, samt plastflasker, plastposer og sandaler.

En nesten ti meter lang spermhval ble tirsdag funnet død på en strand i Indonesia.

I hvalens mage ble det ifølge nyhetsbyrået Reuters funnet nesten seks kilo plastavfall - deriblant 115 kopper, plastflasker, plastposer og sandaler.

Hvalen ble funnet i Wakatobi nasjonalpark - et område som er kjent for sine store korallrev og rike dyreliv.

- Grusomt

Dwi Suprapti i WWF forteller til nyhetsbyrået Associated Press at det er vanskelig å slå fast nøyaktig hva som tok livet av hvalen, men at funnet likevel er rystende.

- Det er virkelig grusomt, sier hun.

Også Indonesias havminister, Luhut Binsar Pandjaitan har uttrykt sin sorg over funnet.

- Dette er veldig trist å høre. Vi må jobbe for at stadig flere får opp øynene for at plastavfall er vår felles fiende, sier han.

Reuters skriver også at Kina, Indonesia, Filippinene, Vietnam og Thailand står for omlag 60 prosent av alt plastavfallet i havene.

Indonesia, som bare har Kina foran seg på forurensingsstatistikken, har lovet at de vil bruke nesten ti milliarder kroner årlig på å redusere mengden plast som finner veien til verdenshavene med 70 prosent innen 2025.

SJOKKERT: Da Kenneth Bruvik skulle skjære opp en torsk på 1,5 kilo, fant han noe urovekkende inne i magen. Video: Kenneth Bruvik Vis mer

Plastposer

Hvalen i Indonesia er bare den siste i en stadig lengre rekke havdyr som har blir funnet med plastikk i magen.

I februar i fjor måtte en gåsenebbhval avlives på Vindenes på Sotra, og i magesekken fant de blant annet 30 plastposer.

Hvalens skjebne var sterkt delaktig i at rekordmange 49 000 frivillige samlet inn 1400 tonn søppel langs norskekysten i fjor. Dette er tall hentet fra Hold Norge Rent-aksjonen.

Tilfellet fra Sotra ble også en av enkeltsakene som fikk flest kommentarer på verdenskonferansen for havspørsmål, Our Ocean, på Malta i oktober i fjor.

- Ikke overraskende

I februar i år ble en død spermhval skyllet i land fra Middelhavet sørøst i Spania nær den kjente turistbyen Alicante.

Den tynne hannhvalen var ti meter lang, og veide bare seks tonn. Obduksjonen viste at hvalen hadde hele 29 kilo plast i magen.

Bilder av innholdet i hvalmagen viser hauger av plastposter og taustumper. I tillegg ble det funnet en jerrykanne.

Marinbiolog og seniorrådgiver i WWF, Fredrik Myhre, sa den gang til Dagbladet at utviklingen var skremmende.

- Men det er dessverre ikke overraskende. Det beste å si om funnet er at hvalen forhåpentligvis ikke døde forgjeves. Hvalen kan skape like stor oppmerksomhet rundt det enorme problemet med plastsøppel i havet som gåsenebbhvalen på Sotra gjorde i fjor vinter, sa han.

«BER OM HJELP»: En åtte meter lang knølhval svømmer rundt en gruppe med kajakkpadlerne utenfor Rainbow Beach i Queensland i Australia. Plutselig oppdager turleder Tyron van Santen at noe ikke stemmer. Video: Epic Ocean Adventures / Storyful Vis mer Vis mer

Han fortalte også at plasten utgjør et spesielt stort problem for arter som spermhvalen.

- 94 prosent av all plast som havner i havet, synker til bunns. og det er der spermhvalen henter mat, for det meste blekksprut. Spermhvalen har et innebygd «sonarsystem» den bruker til jakt, og som tilsynelatende ikke skiller mellom mat og plast som ligger løst i havdybet, sa Myhre.