Oslo, Norge. 21.12.2011. Statsminister Jens Stoltenberg holder sin halvårlige pressekonferanse i statsminsterboligen. Foto: Thomas Haugersveen
Oslo, Norge. 21.12.2011. Statsminister Jens Stoltenberg holder sin halvårlige pressekonferanse i statsminsterboligen. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer

- Gjorde så godt jeg kunne i en ekstrem situasjon

Jens Stoltenberg om sin egen rolle 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er veldig opptatt av understreke at dette handler ikke om meg, men om mennesker som har blitt drept, om mennesker som har mistet sine nærmeste, og om alle som er skadde og må leve med det resten av livet. Det handler om mennesker som ble utsatt for vold, og som ha det med seg resten av livet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

2011 er snart historie. Året vil for alltid være preget av 22. juli. I fortellingen om dette året i norgeshistorien står Jens Stoltenberg fram som samlet folket og satte ord på tragedien og samfunnets verdierleder. En hel verden ble imponert over Stoltenbergs håndtering.

Besto prøven
Selv vil han nødig snakke om sin rolle.
- Jeg opplever veldig at jeg gjorde det som var min jobb: Å være til stede i en tragisk tid. At jeg gjorde det en statsminister skal gjøre når et land opplever en så brutal og grusom voldsdåd som vi gjorde. Og så opplever jeg at det er det norske folk som har bestått en prøve. Det har blitt lagt merke til internasjonalt. Man kunne frykte at det kom mer hat og aggresjon og krav om hevn. Men Norge har vist at man har møtte det onde med det gode, at svaret har vært et ønske om slå ring om de verdiene som ble truet. Det er blitt lagt merke til i utlandet. Men igjen, det handler ikke om meg. Jeg gjorde det jeg mener er min oppgave. Som leder i en vanskelig tid gjorde jeg så godt jeg kunne.

Nye sider  —Hvordan har terrorangrepene deg som menneske og politiker?
—De har nok endret meg litt mindre enn mange tror. Men 22. juli fikk fram sider ved meg som normalt ikke er en del av den offentlige Jens Stoltenberg, fordi vi heldigvis vanligvis ikke er i så ekstrem situasjon som vi var da. Det er klart at 22. juli alltid vil være med meg, som med alle andre i Norge, resten av våre liv. 22. juli blir en del av vår identitet og vår historie. Jeg vil aldri glemme den sorgen og den tragedien som mennesker jeg var til stede hos, opplevde.

Ordenes makt - Jeg har i enda større grad enn før forstått betydningen av ord. Det er lett å si at «det er bare ord», men etter 22. juli handlet det om å sette ord på følelser og å formidle verdier og holdninger. Ordene var avgjørende. Vi skal komme med tiltak og handling, men i dagene og ukene etter 22. juli var det å formidle ord, viktig. Ord kan være helt avgjørende. Politikk handler om lover og regler, og å bevilge kroner og øre og den type ting. Men her handlet det om verdier og om å være statsminister med et klart verdibudskap.
Ekstrem situasjon
— I dagene etter terrorangrepene sa du at du ikke var sikker på om du maktet oppgaven som lå foran deg.

— Ja, det var en ekstrem situasjon. Men igjen, først og fremst for de menneskene som ble rammet. Hver gang jeg opplevde at dette var krevende for meg, minnet jeg meg selv om at den sorgen jeg opplevde, var jo liten sammenliknet med sorgen til dem som ble rammet, opplevde. Jeg var i bisettelser blant mennesker som opplevde en mer bunnløs sorg enn jeg var i nærheten av å oppleve. Det er forskjell på å miste noen du kjenner, og det å miste en sønn, en datter eller en kjæreste. Eller å være vitne til grusomme handlinger.

Formidle nærheten
 Derfor viktig for meg å fortsette å stå ved det at det handler ikke om meg, men om dem som ble rammet. Men min oppgave som statsminister var å formidle den nærheten og den varmen som hele Norge ville uttrykke. Det var godt å se hvordan folk gikk i rosetog og fakkeltog. Vi kunne jo ikke fortsette med det, vi måtte tilbake til et normalt liv. Men det betyr ikke at rosetogene er borte. Den nærheten, det fellesskapet og den verdigheten som det norske folk møtte vold med, blir stående, det blir en del av vår historie. Akkurat som volden og det grusomme har lagt seg som årringer til vår historie, så vil også måten det norske folk møtte volden på, forbli en del av vår historie. Det står det respekt av, sier Stoltenberg.

Må skatte minnene Onsdag deltok han i en andakt med de ansatte i regjeringskvartalet, i dag skal han i domkirken sammen med AUF-erne.

- Dette er viktige arrangementer fordi de som opplever sorg, må oppleve at det er mange som ser dem. Det gir trøst. Jeg har møtt mange pårørende og sagt til dem at de må ta vare på minnene. Sorgen har ikke har tilbakevirkende kraft, som Lars Saabye Christensen skrev. Og minnene må skattes høyt. Det opplever jeg at mange av de pårørende gjør, og det er fint å se.

- Etter at de psykiatrisk sakkyndige konkluderte med at Anders Behring Breivik er utilregnelig og ikke kan straffes, oppsto en debatt om hvorvidt han om noen år kan slippe ut. LO-leder Roar Flåthen kalte denne debatten uverdig, og at den skapte usikkerhet og frykt hos berørte. Hva tenker du om dette?

Utførte terrorhandlingene — Jg kan forstå at mennesker har meninger om dette, men det er min oppgave å være tydelig å på at vi slår ring om rettsstatens prinsipper. Noe av det som ble angrepet 22. juli, var jo rettsstaten vår. Da er det viktig å slå fast at det er domstolene som dømmer, ikke politikerne. Om gjerningsmannen er tilregnelig eller ikke, det er jeg glad for at politikerne ikke skal ta stilling til, men domstolene. Spesielt fordi jeg er statsminister har jeg ikke tenkt å begynne med å gi domstolene råd. Det var uansett gjerningsmannen som utførte handlingene. Om han er tilregnelig eller ikke, så er han faktisk ansvarlig for handlingene, sier Stoltenberg.   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer