Gjorde sjeldent funn

En sjeldent stor meteoritt ble nylig oppdaget i Antarktis. Funnet begeistrer forskerne.

SJU KILO: Meteoritten sies å være på størrelse med en kalebass, og veier i overkant av sju kilo. Foto: Field Museum på Twitter
SJU KILO: Meteoritten sies å være på størrelse med en kalebass, og veier i overkant av sju kilo. Foto: Field Museum på Twitter Vis mer
Publisert

Forskere hevder å ha funnet en ekstremt sjelden meteoritt som inneholder noe av det eldste materialet i solsystemet, i Antarktis.

- Da vi så den sitte for seg selv i midten av de blå isen, ble vi alle begeistret, forteller Chicago Field Museum-forskeren Maria Valdes til Chicago Tribune, gjengitt av New York Post.

Funnet ble gjort i desember, helt på tampen av en elleve dager lang ekspedisjon. Størrelsen på meteoritten blir sammenliknet med en kalebass, som er en frukt i gresskarfamilien, ifølge Store norske leksikon.

Sju kilos funn

Ifølge The Independent, som New York Post har sitert, er meteoritten en av de største som noen gang er funnet på kontinentet. Til sammenlikning skal bare 100 av totalt 45 000 meteoritter hentet fra Antarktis det siste århundret, være tilsvarende størrelse eller større. Det opplyser Chicago Field Museum til nyhetsnettstedet.

Valdes forklarer at bergarten hadde det de på fagspråket beskriver som en «fusjonsskorpe», et glassaktig ytre lag. At den var nedslitt, forteller Valdes at er et tegn på at den har vært på jorda lenge.

- Alle meteoritter har noe å si om jordas utvikling. Størrelse betyr ikke nødvendigvis noe når det kommer til meteoritter, og selv små meteoritter kan være utrolig verdifulle, vitenskapelig sett, sier Valdes.

Ifølge Independent har de fleste meteorittene som har blitt oppdaget på Antarktis, bare veid noen få gram. Det nyeste funnet er betydelig større enn det - og veide i overkant av sju kilo.

Skal analyseres

- Å finne en så stor.. det er litt flaks, for å være ærlig.

Det sier Maria Schönbächler, professor ved Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, som også var en del av teamet som gjorde det uvanlige funnet.

Ifølge forskerne ser det ut til at meteoritten er laget av kondritt, som er det mest vanlige materialet for meteoritter. Det skal indikere at meteoritten sannsynligvis har sin opprinnelse i aseteroidbeltet mellom Mars og Jupiter.

Nå er meteoritten sendt til The Royal Belgian Institute og Natural Sciences i Belgia for en kjemisk analyse. Den blir fraktet i en spesiell kjøleboks for å avverge eventuell tining som kan gjøre skade på strukturen.

Independent skriver at Antarktis er et yndet sted for forskere som er på jakt etter meteoritter, nettopp på grunn av det kalde og tørre klimaet, som bidrar til det som lander bevares i god stand. I tillegg kan aktive isbreer bidra til å drive eldgamle meteoritter til overflaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer