Bendelorm i hjernen:

Gjorde skrekkfunn i hjerne

Ingen skjønte hva som var galt med den forvirrede 38-åringen. Etter flere undersøkelser fant legene en bendelorm i hjernen hans.

HULL I HJERNEN: Ingen skjønte hva som var galt med den 38 år gamle mannen - helt til de så MR- og CT-bildene. Foto: The New England Journal of Medicine
HULL I HJERNEN: Ingen skjønte hva som var galt med den 38 år gamle mannen - helt til de så MR- og CT-bildene. Foto: The New England Journal of Medicine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 38 år gammel mann var desorientert og klarte bare å stirre oppover da han ankom sykehuset i Boston.

Han fikk epileptiske anfall, og tærne hans var krøllet sammen. Han klarte ikke å svare på noen av legenes spørsmål.

38-åringen måtte gjennom en rekke undersøkelser før legene kom fram til at han hadde en bendelorm i hjernen.

Der hadde den trolig vært i flere år.

Dette står det i nylig offentliggjort casestudie i det medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

HJERNESKADET: Da Malin Bromander Sandén (34) fødte sønnen Elton for tre år siden smittet hun ham med herpes. Infeksjonen han fikk spredte seg til hjernen og har ført til store komplikasjoner. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Kan bli ti meter

Bendelorm er ifølge Lommelegen en flatorm som kan bli opptil ti meter lang, og symptom på infeksjonen er at ledd fra ormen føres ut med avføringen.

Bendelorm smitter ikke direkte fra menneske til menneske. Man blir smittet ved å spise rått eller lite kokt kjøtt, eller via smittet vann.

Folk flest vet ifølge nettstedet ikke at de er smittet fordi symptomer er milde eller ikke til stede i det hele tatt. Disse ormene er tarmsnyltere hos mennesker, og bruker mennesker som vert.

Bendelormsinfeksjon er uvanlig i Norge, men er mer vanlig i områder med dårlig sanitære forhold, og der hvor man spiser mye rått eller underkokt kjøtt.

Ristet på gulvet

I tidsskriftet skriver lege Luke A. Steven ved Signature Healthcare Brockton Hospital at mannen hadde følt seg helt frisk kvelden i forveien.

Rundt klokka 04 på natta ramlet han ut av senga. Ifølge kona lå han og ristet på gulvet.

Da ambulansepersonell ankom leiligheten, var mannen desorientert og i kampmodus. Han vrøvlet og forsøkte å nekte å bli med i ambulansen.

Da han til slutt ankom sykehuset, fikk han et epileptisk anfall som varte i rundt to minutter.

MOTVILLIG: Den svært syke mannen måtte tvinges med til Signature Healthcare Brockton Hospital. Foto: Signature Healthcare Brockton Hospital
MOTVILLIG: Den svært syke mannen måtte tvinges med til Signature Healthcare Brockton Hospital. Foto: Signature Healthcare Brockton Hospital Vis mer

Det ble tatt en rekke undersøkelser av mannen før legene skjønte hva som var galt.

På akuttavdelinga ble det tatt CT- og MRI-bilder av ham, og da fant legene ut at mannen hadde nevrocysticerkose i hjernen, som er en alvorlig parasittsykdom som rammer sentralnervesystemet og ofte gir epileptiske anfall.

38-åringen hadde ifølge legene en bendelorm av typen Taenia solium i hjernen.

UVELKOMMEN: En bendelorm kan bli opp mot ti meter lang. Foto: NTB
UVELKOMMEN: En bendelorm kan bli opp mot ti meter lang. Foto: NTB Vis mer

Skrevet ut etter fem dager

Det er ikke kjent hvordan mannen, som flyttet fra Guatemala til Boston 20 år før han havnet på sykehuset, fikk i seg bendelormen som trolig har vært i kroppen hans i mange år.

Mannen ble gitt antiparasittiske medisiner og medikamenter mot de epileptiske anfallene.

Etter bare fem dager var mannen i fin form igjen og kunne skrives ut av sykehuset.

Han må trolig gå på epilepsimedisiner av typen Levetiracetam resten av livet.

- En ny MRI-undersøkelse av hodet fire måneder og ti måneder etterpå viste en reduksjon i ødemet på høyre frontallapp. Tre år etter det første epileptiske anfallet, var pasienten fortsatt anfallsfri og fortsetter å ta Levetiracetam, står det i tidsskriftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer