VAR BARE PASSASJER: Bilen med den unge kvinnen som passasjer og kjæresten som sjåfør ble stoppet i promillekontroll ved 06-tiden første nyttårsdag. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
VAR BARE PASSASJER: Bilen med den unge kvinnen som passasjer og kjæresten som sjåfør ble stoppet i promillekontroll ved 06-tiden første nyttårsdag. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.Vis mer

Oslo tingrett:

Gjorde to feil: Dømt som fyllekjører uten å ha kjørt en meter

I tillegg kan ung kvinne fra Buskerud miste jobben etter kjærestens promilletur.

Hvis du er beruset og «ikke kjørbar» etter fest, hjelper det ikke å skaffe sjåfør som heller ikke har promille under 0,2.

Tvert i mot risikerer du å bli like strengt straffet som den innlånte promillesjåføren - selv om du ikke er eier av bilen.

En fersk promilledom, der Oslo tingrett viser til hva Høyesterett har sagt om slike saker tidligere, minner om ansvaret for hvem du låner ratt og pedaler til.

En kvinne i 20-åra har mistet førerkortet i 23 måneder, blitt idømt 24 dagers betinget fengsel, fått en kraftig promillebot og må ta full førerprøve på nytt - selv om hun ikke er tatt for promillekjøring.

På toppen risikerer hun å miste jobben, som er knyttet opp mot førerkort, går det fram av dommen i Oslo tingrett.

Nyttårsfest

- Kvinnen har fått en stor belastning i denne dommen. Hun har ennå ikke bestemt seg for om dommen blir anket, sier hennes forsvarer, advokatfullmektig Heidi Reisvang, og advokat Christian Flemmen Johansen i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Kvinnen og kjæresten hadde vært på nyttårsfest i Oslo, og skulle kjøre hjem til Buskerud ved 06-tiden.

Begge var beruset. Kjæresten kjørte, og hun var passasjer i bilen hun hadde lånt av sin mor.

Hjemturen fra Oslo ble kort. Etter noen kilometer ble bilen vinket inn til kontroll i Sørkedalsveien, og sjåføren hadde 1,16 i promille. Hun ble ikke testet.

Sjåførens promillesak har ennå ikke vært oppe for retten. Men for passasjeren og bil-lånerens del, har Oslo tingrett lagt til grunn hvilken straff sjåføren vil få etter vanlig praksis.

Kvinnen er dømt etter Vegtrafikklovens paragraf 31 første ledd, jevnfør paragraf 17 andre ledd «for å ha latt en annen bruke en motorvogn som han/hun eide eller hadde rådighet over på eiers vegne, uten å ha forvisset seg om at den som han/hun lar bruke motorvognen fyller vilkårene for å føre den».

Tingretten har dømt kvinnen for to unnlatelsessynder mot den såkalte medvirkningsparagafen:

1. Hun hadde ikke forsikret seg om at sjåføren hadde førerkort. Det hadde han ikke.

2. Hun hadde ikke forsikret seg om at sjåføren var edru. Det var han ikke.

Brutto månedslønn x 1,5

Standard bot for fyllekjørere er 1,5 ganger brutto månedslønn.

Det gjelder også for den som har lånt bort bilen til en sjåfør som ikke er skikket til å kjøre, fastslår Oslo tingrett.

I kvinnens tilfelle skulle det bli 45 000 kroner med en månedslønn på 30 000.

Retten har tatt hensyn til at kvinnen risikerer jobb og inntekt som en konsekvens av kjærestens promillekjøring, og har redusert boten til 25 000 kroner.

Av samme grunn er erstatningskravet for saksomkostninger satt ned til 2 000 kroner.

MISTER FØRERKORTET: Politiet mener folk som røyker cannabis mer enn to ganger i måneden kan være farlige i trafikken, selv om de aldri har kjørt ruset. Derfor fratar de førerretten til de som innrømmer misbruk, på ubestemt tid. Kristoffer fikk ikke lov til å kjøre bil på nesten tre år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer