PÅ JAKT: Finsk grensepoliti har holdt høy aktivitet i sine havområder i dag, etter at noe som mistenkes å være en ubåt er observert i finsk farvann i natt. Foto: REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva
PÅ JAKT: Finsk grensepoliti har holdt høy aktivitet i sine havområder i dag, etter at noe som mistenkes å være en ubåt er observert i finsk farvann i natt. Foto: REUTERS/Jussi Nukari/LehtikuvaVis mer

Gjorde tre observasjoner av den mistenkte ubåten

Den finske marinen er på ubåtjakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det klart at finsk marine i natt avfyrte varselbomber mot et «mistenkt undervannsmål» i finsk farvann sør for hovedstaden Helsinki.

Før marinen besluttet å detonere varselbombene ble det gjort flere observasjoner av det som antas å være det samme undervannsmålet, som var i bevegelse østover langs kysten av Finland.

Ifølge det finske forsvaret dreier det seg om i alt tre observasjoner i finsk farvann:

Den første observasjonen ble gjort mandag klokken 23. Så, natt til tirsdag klokken 01.30 ble det obrservert undervannsaktivitet lenger øst. Klokken 03 ble en tredje observasjon gjort, og da tok den finske marinen affære.

Ifølge en pressemelding fra det finske forsvarsdepartementet ble bombene detonert klokken 03. i natt, rett etter den siste observasjonen.

- Vi slapp advarselbomber med høy lyd, men de er ufarlige, sier forsvarsminister Carl Haglund om bombingen.

- Fare på ferde Den svenske forsvarseksperten, tidligere kommandør for den svenske ubåtstyrken, Göran Frisk, sier til Aftonbladet at bruken av synkebombene er et tegn på at Finsk teritorium virkelig har blitt krenket.

VOKTER HOVEDSTADEN: Det finske grensevaktskipet Turva i havområdet sør for Helsinki i dag. Den finske marinen detonerte i natt en rekke varselbomber mot et mistenkt undervannsfartøy. Foto: REUTERS/Mikko Stig/Lehtikuva
VOKTER HOVEDSTADEN: Det finske grensevaktskipet Turva i havområdet sør for Helsinki i dag. Den finske marinen detonerte i natt en rekke varselbomber mot et mistenkt undervannsfartøy. Foto: REUTERS/Mikko Stig/Lehtikuva Vis mer

- Finland har så langt vært svært tilbakeholdne med å benytte seg av våpenmakt. Jeg kan ikke erindre sist gang et skandinavisk land benyttet seg av synkebomber. Det er fare på ferde, sier han.

- Det er klart det er russere, hvem skulle det ellers være? De har tidligere vist sin aggressivitet i Sverige noen ganger, og vi har nasjonsbestemt dem et antall ganger, sier Frisk.

Nevner ikke Russland Da svenskene drev ubåtjakt i skjærgården utenfor Stockholm i høst, rettet mediene i stor grad oppmerksomheten østover. Finske myndigheter nevner ikke Russland, tross geografisk nærhet og et kjølig forhold mellom EU og Moskva.

NATO har ingen egne ubåter og sier alliansen ikke vet om noen aktivitet fra medlemslandene i nærheten.

- Så vidt vi vet, opererte det ingen allierte ubåter under nasjonal kontroll i det området, opplyser en NATO-tjenestemann til NTB.
Nye observasjoner Det var mandag kveld at forsvarets sensorer fanget opp undervannsaktivitet i finsk farvann. Marinefartøy ble raskt sendt til stedet, og ifølge forsvarsministeren ble det fortsatt registrert undervannsaktivitet i området da fartøyene kom fram.

Natt til tirsdag ble det gjort nye observasjoner.

Svensk ubåtjakt I oktober innledet det svenske forsvaret en omfattende jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet.

Den finske forsvarsministeren ga da uttalelser som ble tolket som kritikk av svenskenes håndtering.

- Vi kritiserte ikke, men konstaterte at man bør unngå å skape unødvendig oppstuss om det. Vi håndterer dette på den måten vi mener er best, sier Haglund til avisa Hufvudstadsbladet.