- Gjorde vondt å se

Jens Simonsen er fortvilet etter han oppdaget hvor mye skitt og lort det var i familiemedlemmets kommunale omsorgsbolig. Hjemmetjenesten mener de bare har ansvar for «lett renhold».

EKKELT SYN: Jens-Aleksander Butter Simonsen var svært fortvilet over hvor mye skitt og lort han oppdaget i familiemedlemmets omsorgsbolig. Foto: Privat

EKKELT SYN: Jens-Aleksander Butter Simonsen var svært fortvilet over hvor mye skitt og lort han oppdaget i familiemedlemmets omsorgsbolig. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

- Det var fastgrodd skitt og lort rundt omkring. På ventilatoren i taket hadde det vokst store mengder sopp og mugg, den kan ikke ha blitt vasket siden han flyttet inn i 2015, sier Jens-Aleksander Butter Simonsen til Dagbladet.

Han ble møtt av et sjokksyn da han skulle rydde ut av den tidligere omsorgsboligen til et familiemedlem i Heracleum bo- og servicesenter i Tromsø sentrum.

Det var Avisa Nordlys som først omtalte saken.

IRRITERT: Jens-Aleksander Butter Simonsen var fortvilet over renholdet i omsorgsboligen. Foto: Privat
IRRITERT: Jens-Aleksander Butter Simonsen var fortvilet over renholdet i omsorgsboligen. Foto: Privat Vis mer

Simonsen forteller at han ikke har hatt muligheten til å drive jevnlige tilsyn på boligen, ettersom han bor i Kåfjord, rundt to og en halv time unna omsorgssenteret.

- Når jeg først var og besøkte ham, inspiserte jeg jo ikke hele leiligheten. Jeg har aldri vært bekymret, jeg gikk jo ut ifra at renholdet ble gjort slik det skulle.

Det var først da familiemedlemmet hans nylig ble flyttet til et sykehjem, at Simonsen oppdaget tilstanden omsorgsboligen var i.

- Da jeg og et familiemedlem skulle utføre utvask av boligen, så vi hvor ille det faktisk var. Det gjorde vondt å se.

- Gjør meg irritert

Ifølge Simonsen var det betalt for en time ekstra vaskehjelp i uka for omsorgsboligen, fordi beboeren trengte ekstra hjelp med stell og renhold.

- Han klarer ikke å vaske og rydde selv. Så det ble betalt for en ekstra time vasking i uka, men det er vanskelig å se hva han faktisk har betalt for. Det gjør meg irritert.

SKITTENT: Flere deler av den kommunale omsorgsboligen i Tromsø sentrum var dekt av skitt og møkk. Foto: Privat
SKITTENT: Flere deler av den kommunale omsorgsboligen i Tromsø sentrum var dekt av skitt og møkk. Foto: Privat Vis mer

Da Simonsen kontaktet hjemmetjenesten i Tromsø kommune skal han ha fått beskjed om at de bare skulle ta seg av «lett renhold».

Roar Evjen, seksjonsleder for hjemmetjenesten i Tromsø kommune, forteller at slike omsorgsboliger blir leid av kommunen. I praksis er det akkurat det samme som å leie privat. Boligen er leietakers hjem og da er det de selv som har ansvar for renhold. Dersom en person har vansker som funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan det søkes om ekstra bistand til rengjøring.

MUGG OG SKITT: Det var fastgrodd skitt og lort rundt omkring i omsorgsboligen FOTO: Privat
MUGG OG SKITT: Det var fastgrodd skitt og lort rundt omkring i omsorgsboligen FOTO: Privat Vis mer

- Vanligvis har man selv ansvar for renhold i slike boliger. Men hvis man ikke klarer å ivareta boligen på egen hånd kan man søke om hjelp til husvask, såkalt «direkte hjelp i hjemmet». Det er en betalingstjeneste der man kan få en time ekstra vask hver tredje uke.

- Ikke tilstrekkelig

Evjen utdyper at slik renhold blir gjort av hjemmehjelpens egne folk, men at de ikke har ansvar for gjennomgående vask.

- Som sagt så er det ikke alle oppgaver som skal bli gjennomført av hjemmehjelpen.

- Hvis du har vedtak om husvask, er det ikke en rundvask. Det inkluderer ikke vinduer, tepper eller flytting på masse møbler. Man skal holde det rent på badet og generell rengjøring. Og hvis man for eksempel har en vask hver tredje uke, så kan mye skje mellom hver rengjøring, sier han.

Simonsen sier han har forståelse for at en gjennomgående vask ikke lar seg gjennomføre hele tida, men mener at det lette renholdet ikke har vært tilstrekkelig og at det ikke kan ha blitt gjort en «skikkelig rundvask» siden familiemedlemmet flyttet inn for sju år siden.

- Jeg forstår at de ikke kan flytte ut tunge møbler og liknende hele tida, for å gjøre en skikkelig vask, alt det er greit. Men man må holde det mer rent og drive et normalt renhold, som å vaske gulv.

Det han reagerer mest på er mangelen på beskjed fra kommunen eller hjemmetjenesten.

- Selv om det kanskje ikke er deres ansvar så burde noen i alle fall ha sagt ifra om hvordan det så ut der, slik at vi kunne bestilt en ordentlig vask. Det hadde jeg jo gjort øyeblikkelig, sier Simonsen.

Bekymret for de enslige

Simonsen sier har valgt å fortelle historien til mediene fordi han var bekymret, ikke bare for sitt familiemedlem, men for flere av de enslige i hjemmepleien.

- Jeg synes det er viktig å sette lys på denne problemstillingen. Jeg har ingen intensjoner om å henge ut Tromsø kommune, dette er nok et problem som går igjen over hele landet, forteller han.

Han mener det kan være vanskelig for enslige å gi beskjed når noe er galt, og sier sitt familiemedlem ikke er typen som krever så mye, eller sier fra hvis noe er galt.

IKKE GODT NOK: Simonsen mener det jevnlige renholdet, som gulvvask, ikke ble godt nok gjenomført FOTO: Privat
IKKE GODT NOK: Simonsen mener det jevnlige renholdet, som gulvvask, ikke ble godt nok gjenomført FOTO: Privat Vis mer

- Han har ikke evne til å se eller gjøre noe med slike ting selv. Men når man ser hvordan stolen hans så ut for eksempel — hvordan er matlysten når man skal sette seg rundt et skittent bord? Hadde dette vært en mann med nær familie så hadde det aldri sett slik ut.

STRIPPER: Sykehjemmet Taoyuan Veterans Home måtte beklage seg etter en litt for het aktivitet under feiringen av Månefestivalen 7. september. Video: Newsflare. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Uheldig

Roar Evjen fra hjemmetjenesten mener det er beklagelig at de pårørende ikke ble varslet.

- Jeg vil ikke kommentere på enkelttilfeller, men på generelt grunnlag så tenker jeg at man godt kan si ifra til pårørende, hvis det skulle være behov for å ta ekstra grep rundt rengjøring. Og hvis det ikke har blitt gjort i dette tilfellet, så er det uheldig.

Han tenker også at de fleste ville satt pris på å bli varslet om slike forhold.

- Ofte så er jo pårørende innom og slike ting blir sett. Dette har aldri vært et tema tidligere, men det kan jo ha skjedd flere plasser. Men hvis det hadde vært min mor eller far som hadde bodd på en slik omsorgsbolig, så hadde jeg satt pris på at noen ringte og fortalte meg at her trengs det en skikkelig rundvask, sier Evjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer