Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjøre boligkuppet nå - eller hvor lenge kan du vente?

- Selgerne i dagens marked blir snart kjøpere i det samme markedet, sier Eiendomsmegler 1-sjef Odd Nymark.

BOLIG: Eiendomsmeglersjef Odd Nymark har flere gode tips til de som nå skal selge eller kjøpe bolig. Foto: SpareBank 1
BOLIG: Eiendomsmeglersjef Odd Nymark har flere gode tips til de som nå skal selge eller kjøpe bolig. Foto: SpareBank 1 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Et stort restlager fra fjoråret gjør at folk kan regne med et rekordutvalg av boliger i markedet utover, tror EiendomsMegler 1-sjef Odd Nymark.

- Skal du kjøpe bolig, har du nå noen måneder på deg for å treffe bunnen i markedet. Prisnedgangen vil vare noen måneder inn i det nye året før markedet snur. Vi tror prisene vil vise en forsiktig oppgang i 2. halvår i 2014, sier han.

Behov for flere boliger Nymark viser til at det i mange deler av landet fortsatt er et stort behov for flere boliger, samtidig som det bygges for lite.

- I tillegg er det fremdeles stor befolkningsvekst i pressområdene. Dette, sammen med at norsk økonomi går bra, gjør at de grunnleggende faktorene for et stabilt boligmarked er til stede, fortsetter Nymark.

Han peker videre på at mange som er selgere i dagens boligmarked om kort tid blir kjøpere i det samme markedet.

- Vi mener dette også vil bidra til at vi snart får en balanse igjen. Situasjonen er akkurat den samme som vi opplevde under finanskrisen 2008/09. Da snudde markedet etter et halvt år, sier meglersjefen.

Nymarks fire kjøpsråd - Selg før du kjøper. Da vet du hva du har å rutte med. - Be megler nøkternt verdivurdere din eksisterende bolig, og hvor lettsolgt den er. - Sørg for å ha et gyldig finansieringsbevis fra banken din før du starter budgivning. - Ikke strekk deg for langt i budrunden. - Bruk tiden du trenger for å bestemme deg. Utvalget er stort, og det er ingen grunn til å forhaste seg. Men husk at de beste boligene går først. - Et avventende boligmarked påvirker bankenes regler og risikovurderinger ved mellomfinansiering. Det er derfor ikke sikkert at det som var "OK" for 3-4 måneder siden fremdeles er greit. Vær forberedt på at bankens behandlingstid kan være lengre en forrige gang du ba om lånetilbud, råder Nymark.

Mange planlegger å flytte EiendomsMegler 1s siste boligmeter viste for øvrig at 19 prosent av husholdningene har planer om å flytte i løpet av de tre neste årene.

Det gir et flyttepotensiale på mer enn 140.000 husholdninger per år.

44 prosent av husholdningene under 30 år planlegger å flytte innen de tre kommende  årene. Samtidig foretrekker en stor andel av dagens eneboligeiere leilighet ved kjøp av neste bolig.

Boligmeteret viser ifølge meglerkjeden også en teoretisk underdekning på nesten 134.000 leiligheter i Norge.

Og norske husholdninger forventer i snitt at dagens bolig vil kunne selges for ca. 3,2 millioner kroner, og at den nye boligen skal koste ca. 3,5 millioner kroner.

Flere nyheter Boligbyggingen firedoblet - prisene stupte
Bom stopp i boligsalget - her tar det over 100 dager
Faktoren som kan gi et kraftigere boligprisfall