Gjøre opp status

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg hadde irritert meg over det en stund. Det virket så demonstrativt og blottstillende. De seks bokstavene sto og skinte insisterende i blått mot enhver som kom forbi. Så i et forsøk på å reparere en tidligere feilbedømming, fjernet jeg ordet «Singel» fra min Facebook-profil. I løpet av få sekunder ble det klart at det skulle jeg aldri ha gjort. Tross mitt febrilske forsøk på å stoppe utsendelsen av meldingen «Ulrik Eriksen is not longer listed as single» – akkompagnert av et stort bankende rødt hjerte – opprant informasjonen sporenstreks øverst på News Feed’en til samtlige av mine Facebook-venner.

Gratulasjonene strømmet inn. På sms, på telefon, på mail. «Hvem er den utkårete?» ville noen vite. Andre var mer mobbete i stilen. «Så den notorisk single har endelig bitt i det sure eplet?».

I ukene som gikk kunne jeg ikke møte kjente uten at spørsmålet om min nye sosiale status ble kommentert. Og selv om jeg prøvde å benekte dets riktighet, lot ikke folk seg så lett overbevise. Med overbærende smil, hørte de meg stotre fram min forklaring. Jeg fikk en frustrerende prøvesmak av hvordan det må kjennes å være kjendis. Det var litt som om jeg var Madonna og stadig måtte avkrefte forholdet til basketstjernen Alex Rodriguez.

Kjendisanalogien er faktisk ikke så aparte som den kan høres ut. I internettets ungdom ble det ofte hevdet at det nye mediet ville skape en ny type anonymitet, samt muligheten til å etablere seg med nye identiteter. Fenomenet mikroblogging (som Facebooks News Feed og Twitter er en del av) har derimot gjort nettet til det motsatte av identitetsfornyende. Hvis noe, så er det heller identitetsinnskrenkende. Det er litt som å forsøke å lyve på et lite tettsted. Det er temmelig fåfengt siden alle kjenner sannheten allerede.

I en kjent New Yorker-vits fra midten av 90-tallet surfer en hund på nettet og forklarer til sin firbente venn: «On the Internet, nobody knows you’re a dog». I dag kan tydeligvis alle skue hunden på hårene.