Gjøre vin til vin

Det franske vinmarkedet er i full krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Er hele den franske vinproduksjonen truet? Vil Vinmonopolets hyller etter hvert tømmes for god fransk årgangsvin? Det er grunn til å stille spørsmålet. Det franske vinmarkedet er i full krise. Det står så dårlig til at statsminister Jean-Pierre Raffarin har tatt opp saken på høyeste hold med vinprodusentene. Dette er ramme alvor.

VINKRISA RYSTER IKKE BARE

et nasjonalt symbol. Det er snakk om hundrevis av arbeidsplasser. I Beaujolais-distriktet truer ti prosent av produsentene med å legge inn årene. I Bourgogne har salget falt med sju prosent i 2003. Og dette området har spesielt merket anti-Frankrike-kampanjen i USA, med et salgsfall på 30 prosent. I Bordeaux-distriktet er 500 storvinbønder på randen av konkurs. Globalt har eksporten sunket med åtte prosent, og salget hjemme med to prosent. Det eneste som fremdeles selger er champagne.

Vinproduksjonen sysselsetter 300000 personer. Produsentene har alltid utgjort en viktig lobby. I mange år ble de negative sidene ved alkoholen aldri trukket fram. Imidlertid kom reklameforbudet på sportslige arenaer, det var internasjonalt. Og enhver - fremdeles tillatt - reklame for vin/alkohol ble utstyrt med advarsler, som sigarettene i dag.

DET ER LIKEVEL

først og fremst ei moralsk krise. Vinbøndene er rasende på regjeringen. Den har våget å anmode franskmennene om å drikke mindre. Den har slått fast, det er ikke til å komme fra, at 30 prosent av dødsulykkene på veiene, og nesten like mange på arbeidsplassene, skyldes for høy promille. Den har lansert en kraftig kampanje mot dette, som har båret sine frukter. Det er ikke dermed sagt at franske bilister heller lar bilen stå hjemme enn å ta seg ett, eller tre, glass vin, men de drikker merkbart mindre. Det skjer i den grad at en annen høylytt kategori i Frankrike, restauratørene, nå tilbyr sine kunder å ta med seg resten av vinflaska hjem - vakuumkorket - hvis de ikke drikker den opp. Vinforbruket på restaurantene har gått ned med 25 prosent, samtidig med at dødsulykkene på veiene er redusert med 30 prosent.

DET ER SELVSAGT

positivt. Men vinbøndene tåler ikke at ikke bare alkoholen generelt, men også vinen har fått ei negativ slagside. Det er tross alt snakk om modning av druer i månedsvis - noen ganger årevis. Fransk vin skal nytes, ikke tylles ned. Allerede på skolen får franske barn respekt for vin, som de får smake på ved større anledninger. Det de ikke får lære på skolen, er at det i dag produseres utmerket vin i en rekke andre solfylte land, som i høy grad kan ta opp konkurransen med franske årganger. Roland Courteau, sosialistisk medlem av nasjonalforsamlingen, har en løsning. Han vil ikke gjøre vin til vann, men foreslår en lov som skiller mellom vin, jordbruksdrikk og alkohol. Målet er å gjøre vin til vin.