Gjøre vin til vin

Det franske vinmarkedet er i full krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Er hele den franske vinproduksjonen truet? Vil Vinmonopolets hyller etter hvert tømmes for god fransk årgangsvin? Det er grunn til å stille spørsmålet. Det franske vinmarkedet er i full krise. Det står så dårlig til at statsminister Jean-Pierre Raffarin har tatt opp saken på høyeste hold med vinprodusentene. Dette er ramme alvor.

VINKRISA RYSTER IKKE BARE

et nasjonalt symbol. Det er snakk om hundrevis av arbeidsplasser. I Beaujolais-distriktet truer ti prosent av produsentene med å legge inn årene. I Bourgogne har salget falt med sju prosent i 2003. Og dette området har spesielt merket anti-Frankrike-kampanjen i USA, med et salgsfall på 30 prosent. I Bordeaux-distriktet er 500 storvinbønder på randen av konkurs. Globalt har eksporten sunket med åtte prosent, og salget hjemme med to prosent. Det eneste som fremdeles selger er champagne.

Vinproduksjonen sysselsetter 300000 personer. Produsentene har alltid utgjort en viktig lobby. I mange år ble de negative sidene ved alkoholen aldri trukket fram. Imidlertid kom reklameforbudet på sportslige arenaer, det var internasjonalt. Og enhver - fremdeles tillatt - reklame for vin/alkohol ble utstyrt med advarsler, som sigarettene i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.