Gjørmebryting i finans-toppen

Prøvde Dagens Næringsliv å verve finansmannen Thomas Øye som spion? Hvem truer avisas journalister? Og er injurieadvokat Per Danielsen blitt truet av disse journalistene? Sist, men ikke minst: Dagens Næringsliv gjengir i dag et leserinnlegg som avisa hevder er falskt, sjøl om forfatteren, gründer Harald Mjelde, påstår at det er ekte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstander, rykter og trusler hagler etter at Dagens Næringsliv (DN) på lørdag navnga investorer og kjendiser som skal ha bidratt til å lure småsparere på landsbygda.

For utenforstående kan den offentlige gjørmebrytingen mellom investorer, advokater, Dagens Næringsliv og Kapital virke ellevill.

For de involverte er saken et mareritt. Ressurssterke mennesker kjemper med nebb og klør for å redde karrierer, renommé, arbeidsplasser og investeringer.

Det er stygt, det er desperat, og det er trolig duket for minst én rettssak som vil gi gjenklang i finanskretser og mediemiljøer i årevis.

- Stort press

I går kveld opplyste sjefredaktør Amund Djuve i DN til Dagbladet at avisas journalister har blitt utsatt for stort press.

- Det har blitt gjort forsøk på å skremme mine reportere fra å forfølge enkelte spor i saken. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer nå, men det er forhold som selv i en utsatt avishverdag oppleves som spesielle, sier Djuve.

Han ønsker ikke å kommentere om avisa har kontaktet politiet.

I går kveld ble det hevdet overfor Dagbladet at Dagens Næringsliv ønsket å benytte den kjente finansmannen Thomas Øye som spion under arbeidet med småsparerreportasjen.

- Det er riktig, sier Thomas Øye til Dagbladet.

Avlyttingsutstyr

- I et møte med to av avisas journalister spurte de om jeg kunne tenke meg å oppsøke Christer Tromsdal i Aker Brygge Invest, iført skjult avlyttingsutstyr. Slik håpet avisa å dokumentere uredeligheter Jeg ble også briefet med spørsmål jeg skulle stille til Tromsdal, som er en av mine forretningsforbindelser. Jeg takket høflig nei, og presiserer at jeg ikke på noen måte følte journalistenes opptreden som ubehagelig, sier Øye til Dagbladet.

DN-redaktør Djuve har en annen versjon:

- En person vi snakket med spurte om han kunne låne en båndopptaker. Det fikk han, men den ble aldri brukt i samtaler med andre personer. Det er ukjent for meg at vi har instruert en person til å stille spørsmål på vegne av oss, sier Djuve.

Advokat truet?

Ifølge Dagens Næringsliv var Kapital-journalist Tor Inge Vormedal sentral da nesten verdiløse aksjer ble solgt til småsparere. Vormedal og Kapital-eier Trygve Hegnar, hyret prompte den kjente injurieadvokaten Per Danielsen, som nå forbereder søksmål mot DN.

Dagbladet får opplyst at Danielsen skal ha blitt truet av DN; han ville bli hengt ut hvis han sa ja til å representere Kapital.

- Jeg har ikke lyst til å gå inn på dette nå i kveld. Jeg lar meg uansett ikke presse, sier Danielsen til Dagbladet.

Amund Djuve fnyser av påstandene:

- Jeg ville synes det er dumt å framsette en trussel mot injurieadvokaten Danielsen.

Ekte forfalskning?

Dagens Næringsliv har fått mange henvendelser fra fornøyde lesere etter lørdagens reportasje. Ikke alle de omtalte aktørene deler lesernes entusiasme.

- Vi har gjort veldig grundig journalistisk arbeid, men opplever nå at mange føler seg presset til å gå tilbake på ting de har sagt tidligere, sier Djuve.

I dagens utgave bruker avisa tre sider på sinte leserbrev fra personer som ble omtalt i lørdagens reportasje.

En av brevskriverne, gründeren Harald Mjelde, daglig leder i Heavy Water AS, er mektig fortørnet:

- Jeg påpeker i et leserinnlegg at jeg er feilsitert på en måte som rammer andre i den aktuelle artikkelen. I dagens utgave skriver DN at brevet er en forfalskning. Selv om jeg insisterte på at jeg er brevskriveren, nektet de å tro meg. Hva kan man gjøre? sier en irritert Mjelde til Dagbladet,

- Vi har all grunn til å tro at vår framstilling er riktig. Jeg er ikke kjent med at Mjelde insisterer på at han forfattet brevet, sier Djuve til Dagbladet.

- Stemmer det at folk kan lese det aktuelle innlegget i sin helhet i din avis i dag, Djuve?.

- Vi gjengir det i faksimile. Det er opp til Dagblad-Trykk om det blir leselig, ler Djuve (DN trykkes hos AS Dagblad-Trykk på Lørenskog).

- Er det en kampanje på gang mot din avis?

- En del av personene som ble omtalt i DN på lørdag, prøver nå å få oppmerksomheten over på vår avis. Dine spørsmål er et eksempel på at de er i ferd med å lykkes med det, sier Amund Djuve.

TRUSLER: Ble Kapitals advokat, Per Danielsen, truet av journalister i Dagens Næringsliv?
<B>SKREMSLER:</B> Sjefsredaktør Amund Djuve sier folk har prøvd å skremme hans journalister.