Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glad angriper flyktning- politikken

- Det nytter ikke å stue flyktninger og asylsøkere sammen på asylmottak langt fra tilgjengelige arbeidsplasser hvis målet er å integrere dem i det norske samfunnet, sier eks-toppsjefen i NHO, Karl Glad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går overlot Glad formelt jobben som administrativ toppsjef i NHO til Finn Bergesen jr. Men før han kom så langt sendte han et brev til arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy om sitt og NHOs syn på dagens flyktningpolitikk. Den svikter ifølge Glad fundamentalt i forhold til målsettingen. Dagens politikk gjør flyktninger til klienter, ikke til arbeidstakere.

- Vi tvinger flyktninger og asylsøkere ut i områder av landet hvor det ikke er jobber. Da har de ikke en sjanse til å bli integrert i samfunnet. Flyktninger og asylsøkere stiller i utgangspunktet dårlig i konkurransen om jobber. Derfor er det lureri å sende dem til kommuner som baserer seg på å ha flyktningmottak som inntektskilde og sysselsetting. Vi kan ikke la dette være distriktspolitikk. Men det er konsekvensen av dagens system, sier Glad.

- Fortest mulig ut

Den avgåtte NHO-sjefen mer enn antyder at systemets første prioritet er å gjøre det enkelt for politiet å få dem som ikke får oppholdstillatelse fortest mulig ut av landet.

Det mener Glad er feil, uverdig og hyklersk i forhold til alt det fine som sies om norsk flyktningpolitikk. Dessuten er det en drøy pris å betale for de menneskene som blir holdt i asylmottak i flere år og gradvis blir mindre arbeidsføre.

- Dette er en helt uverdig måte å behandle folk på. I dette landet hvor vi stadig minnes om de harde 30-åra, burde vi vite at det ikke er noe fullverdig liv å være klient. Men det blir mange flyktninger og asylsøkere etter å ha blitt gående i fem- seks år i et system før de kommer til arbeidsformidlingen.

- Hva kan de?

Glad mener arbeidsmarkedsetaten må spille en mye mer sentral rolle i norsk flyktningpolitikk.

- Første bud må være at flyktningene får etablere seg der det fins arbeidsplasser. Dessuten må arbeidsformidlingen komme på banen fra første stund. Like raskt som myndighetene spør om flyktningenes sosiale forhold, må de spørre hva de kan og vil jobbe med, sier Glad.

- Men det er jo først og fremst rundt de store byene de fleste arbeidsplassene skapes. Du er ikke redd for at det blir for stor konsentrasjon av innvandrere i enkelte strøk av landet?

- Nei. For det første er det mange jobber i distriktene. For det andre; dersom innvandrerne ønsker å bo i Oslo, så havner de der før eller siden. Da er det bedre at de gjør det som arbeidsføre enn som arbeidsuføre etter fem- seks år som klienter i byråkratiet, mener Glad.

«Første bud må være at flyktningene får etablere seg der det fins arbeidsplasser.» KARL GLAD

Eks-toppsjef i NHO