Glad datteren er i live

TROMSØ (Dagbladet): Jentas foreldre priser seg lykkelig over at det ikke gikk verre da deres tre år gamle datter ble bitt og sterkt kvestet av en spisshund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun ble bitt på venstre kinn og kommer til å få varige arr. Likevel er vi naturligvis glade for at dette ikke gikk helt galt, sier jentas far til Dagbladet. På Regionsykehuset i Tromsø ble bittet etter de sylskarpe tennene fra hannhunden av rasen japansk akita sydd igjen.

Det var den lille jentas onkel som eide hunden, han sørget sjøl for å avlive dyret rett etter episoden i Solli på Senja fredag ettermiddag.

Treåringen skulle på besøk til slektningene. Hunden lå på sin vanlige plass inne i husets entré. Jenta skal ha snublet og falt over hunden. De voksne reagerte lynraskt da de hørte jentas skrik.

- Hunden må ha bitt og sluppet taket umiddelbart. Da eieren kom ut i entreen, hadde den lagt seg på plass igjen, sier jentas far til Dagbladet.

Vaktinstinkt

Episoden kom som et sjokk på alle i familien. Hundeeieren er sterkt preget av tragedien. Han har sjøl tre barn, som hunden har vokst opp sammen med.

- Det hele er uforståelig for alle. Dyret har aldri vist noen tegn til aggressive utfall mot verken barn eller voksne her i bygda, sier faren.

Naboene har heller ikke noe å utsette på hundeholdet. Eieren har hatt kontroll over hunden.

Japansk akita beskrives som en behersket og lærevillig familiehund med en rekke bruksområder og et utpreget vaktinstinkt. Det er om lag 750 slike hunder i Norge. Den brukes blant annet som fører- og redningshund.

- Det er en tragisk hendelse, og jeg føler med jentas familie, sier generalsekretær Ole-Arild Fosmo i Norsk Kennel Klub.

Ikke som Torpa

Han understreker at hendelsen på Senja ikke på noen måte kan sammenliknes med hundedrapet på Vest-Torpa som sjokkerte hele Norge i januar.

- Der dreide det seg om et totalt uforsvarlig hundehold. I saken på Senja er det ikke tilfellet. «Rolige» hunder kan også bite. Det er derfor det er så veldig viktig å være bevisst på forholdet mellom små barn og hunder, sier Fosmo.