- Glad den er funnet, sier kongejakke-siktet

Museumsdirektøren gråt da jakka kom tilbake i dag.

 TILBAKE PÅ SKIMUSEET:  Politistasjonssjef Arne Solberg på Majorstua presenterte kong Haakons jakke tilbake på Skimuseet klokka 12 i dag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
TILBAKE PÅ SKIMUSEET: Politistasjonssjef Arne Solberg på Majorstua presenterte kong Haakons jakke tilbake på Skimuseet klokka 12 i dag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Direktør Karin Berg ved Skimuseet hadde tårer i øynene da hun fikk overrakt jakka klokka 12 i dag .

 - Et nasjonalklenodium har kommet til rette, sa museumssjefen.

Politisjef Arne Solberg på Majorstua politistasjon sier de jakka har vært på renseriet på Oslo øst siden dagen siktede ble arrestert - ett døgn etter tyveriet for 16 dager siden.

Videre sier han at funnet av jakka ene og alene skyldes god etterforskning, uten noe som helst hjelp fra 44-åringen

-Ingen hjelp fra de siktede Forøvrig opplyser Solberg til Dagbladet at jakka ikke har blitt renset. Den 44 år gamle Oslo-mannen som er siktet for tyveriet av kong Haakons skijakke, ble orientert av politiet i sin varetektscelle i dag om at jakka er kommet til rette.

Det var i går politiet fant jakka hos et renseri i Oslos østkant, ifølge politistasjonssjef Arne Solberg.

Den var ikke renset.

Siktede hadde betalt for rensingen på forskudd, og det var en transaksjon på mannens bankkonto som førte etterforskerne ved Majorstua politistasjon rett til «ventekleshengeren» på renseriet.

- Svært glad - Jeg pratet med fin klient nå for kort tid siden, og han er svært glad for at jakka er kommet til rette, sier siktedes forsvarer, advokat Andreas Ihlebæk, til Dagbladet.

44-åringen skulle vært framstilt for forlenget varetekstfengsling i dag.

- Nå regner jeg med at han blir løslatt i dag eller i morgen, sier hans forsvarer.

- Har han innrømmet tyveriet av jakka?

- Nei, han innrømmer ikke noe tyveri. Han husker ingenting fra den dagen. Det fastholder han i dag. Det er ikke noe nytt i forhold til hans tidlige forklaringer, sier advokat Andreas Ihlebæk til Dagbladet.

En flaske rom - og piller 44-åringen går på sterke medisiner. Den dagen skijakka forsvant, hadde han også drukket en flaske rombrennevin, er forklaringen han holder fast på.

 NASJONALT KLENODIUM - ENDELIG KJENT: : Kong Haakon med den skijakka, som han brukte hver skisesong etter krigen. Foto: SKIMUSEET
NASJONALT KLENODIUM - ENDELIG KJENT: : Kong Haakon med den skijakka, som han brukte hver skisesong etter krigen. Foto: SKIMUSEET Vis mer

Derfor husker han ikke noe av at han angivelig skal ha vært i Holmenkollen samme ettermiddag som jakka ble stjålet.

Røpet plan Han har heller ingen forklaring på at han skal ha vært inne på  Skimuseet eller at det var et bilde på hans mobil samme ettermiddag - tatt utenfor Skimuseet med nye Holmenkollen som motiv.

44-åringen ble pågrepet dagen etter, blant annet fordi han skulle ha fortalt om en slik tyveriplan til bekjente.

Endelig kjent Det «ukjente» nasjonalklenodiet ble først litt mer kjent to dager før tyveriet da flere aviser, radio og tv omtalte en ny bok om det det spesielle broderiet i jakka - lagd i skjul av den norske krigsfangen Sunniva Salvesen og smuglet ut av Grini fangeleir i Bærum.

Like etter forsvant jakka fra glassmonteret i Skimuseet.  Og ble veldig kjent.

Jakka er lagd av skinn fra reinsdyrkalv, trolig i 1930-årene.

Kong Haakon brukte jakka i det første Holmenkollen-rennet i 1946 etter annen verdenskrig, og siden hver gang han var på kongetribunen i den norskeste av alle nasjonalarenaer.

 GLAD ETTER BLACKOUT:  Kongejakke-siktedes forsvarer, advokat Andreas Ihlebæk, sier 44-åringen er glad for at jakka ble funnet. Siktede ble orientert om funnet på varetektscella i dag. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
GLAD ETTER BLACKOUT: Kongejakke-siktedes forsvarer, advokat Andreas Ihlebæk, sier 44-åringen er glad for at jakka ble funnet. Siktede ble orientert om funnet på varetektscella i dag. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer