Glad for å tape valget

Sp-veteranen Magnus Stangeland mener Senterpartiet mistet sjelen i den rødgrønne regjeringen.

GJENSYN: Magnus Stangeland (72) var denne uka tilbake på Stortinget for å hilse på gamle kjente. Foto: Torbjørn Berg
GJENSYN: Magnus Stangeland (72) var denne uka tilbake på Stortinget for å hilse på gamle kjente. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå håper han Liv Signe Navarsete vil søke samarbeid med KrF og Venstre.
 
- Det gikk den gale veien. Den rødgrønne regjeringen var i ferd med å ødelegge det private initiativet som finnes ute i Norge ved for hard beskatning av den formuen som bedriftene disponerer, sier den tidligere Sp-toppen Magnus Stangeland.

Gyllen sjanse Denne uka var Stangeland tilbake på Stortinget for å hilse på gamle kjente. Han utrykker glede over at Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet nå må forlate regjeringslokalene.

- Ja, jeg tror det var rett med et skifte. Det ville bare blitt verre hvis de rødgrønne skulle fortsette i sitt spor. Senterpartiet er nå fristilt og har en gyllen mulighet. Mitt ståsted er midt i Senterpartiet, på skapersida og distriktsida i partiet.

Fordi min politiske grunnholdning ligger i sentrum, mener jeg Senterpartiet må søke tettere samarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre for å skape en maktfaktor mellom fløyene, sier Stangeland.

Fnyser av SV 72-åringen satt på Stortinget i 12 år fra 1985 til 1997 og livnærer seg nå som hovedaksjonær og styreleder i Bergen Group. Han har liten sans for at Senterpartiet knyttet seg til SV.

- Nei, jeg likte ikke det. Hadde det enda vært Myrvoll-SV, men dette student-SV har jeg ikke noe til overs for. Senterpartiet mistet seg selv i det rødgrønne prosjektet. Slitasjen ble for stor.

Nå må det bli samling i bunn. Senterpartiet er nødt til å finne tilbake til røttene sine, det håper jeg Liv Signe vil bruke tid på. For det er mye godt i Senterpartiets etableringspolitikk og næringspolitikk, som må synliggjøres, sier Stangeland.

Reindyrkes Partiveteranen understreker at hans syn på Senterpartiets plassering i det politiske landskapet deles av mange.

- Jeg snakker med Senterparti-folk som er bekymret. Det har utviklet seg et skille i partiet mellom Vestlandet/Nord-Norge på den ene sida og Østlandet/innlandet på den andre. Det må partiledelsen få vekk. Senterpartiets profil må reindyrkes. Nå har de sjansen de neste fire år til å bygge seg opp igjen, sier Magnus Stangeland.

Ugjenkjennelig Sp-kollega Per Olaf Lundteigen ønsker seg ikke et nytt sentrum.

- Det har rent mye vann i havet siden Magnus var her på Stortinget. Venstre ville han ikke kjenne igjen. Dagens Venstre har veldig lite å gjøre med partiets historiske røtter. Det ligger bedre til rette for et samspill med KrF.

Valgresultatet viser jo at det rødgrønne prosjektet ikke har skapt begeistring i våre rekker. Mye skulle har vært gjort annerledes og jeg har påpekt noe av det i åpent rom de siste åtte årene.

Men jeg har aldri vært i tvil om at det er den rødgrønne alliansen som Senterpartiet passer best inn i, sier Per Olaf Lundteigen.
 
Nyskaping Han er uhyre kritisk til den rødgrønne regjeringens næringspolitikk.

-Den harde beskatningen av arbeidende kapital, som vi legger inn i bedriftene for å skape ny virksomhet, i stedet for å bære det inn til staten i form av formuesbeskatning, det svekker initiativet vårt.

Vi er jo fulle av initiativ for å videreutvikle næringslivet og skape arbeidsplasser ute i de små- og mellomstore bedriftene.

Vi som strever ute i distriktene er nødt til å sette tæring etter næring. Da trenger vi rammevilkår som gjør det mulig å utvikle industrien, sier Magnus Stangeland.