- Glad for at Annas familie ikke får journalene

Krisesenteret mener de er pålagt å slette alle journalene, hvis en bruker dør. Datatilsynet sier de aldri har gitt et slikt pålegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg er glad for at familien ikke får journalene. Krisesentrene er pålagt en streng taushetsplikt, sier Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet. Hun støtter Fylkesmannens avgjørelse om å nekte Annas familie innsyn i journalene fra Anna Medvedevas opphold hos Betzy krisesenter.

- Sjokkerende Smaadahl forteller at Dagbladet reportasjeserie har blitt bredt diskutert i krisesentrene den siste tiden. Hun har selv sett dokumentaren, og forteller at den gjorde inntrykk.

Les alle artiklene her!

- Det er trist og sjokkerende å se behandlingen Anna fikk fra politiet. De har en plikt til å gi utsatte et rettsvern. Her sviktet politiet, sier Smaadahl.

Mener krisesenteret sviktet Dagbladet har den siste tiden skrevet om Anna Medvedeva (26), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

- Glad for at Annas familie ikke får journalene

De pårørende mener politiet og krisesenteret sviktet Anna. Sist fredag skrev Dagbladet at Annas familie nå vil saksøke krisesenteret og staten for å ikke ha klart å beskytte Anna. På tross av gjentatte forespørsler nekter politiet å frigi loggen fra Annas første henvendelse til politiet. De vil heller ikke frigi anmeldelsen. Det er Dagbladet som har søkt om innsyn, etter de pårørendes ønske.

Annas familie mener også at Betzy krisesenter i Drammen sviktet Anna, da de mener hun ville bli på krisesenteret. Dette avviser krisesenteret, som mener de ga Anna tilbud om å bli. Fylkesmannen nekter å gi journalene til de pårørende.

- Har stor forståelse - Jeg har stor forståelse for den fortvilelsen de pårørende har etter at et kjært familiemedlem har blitt drept. Hvis jeg hadde opplevd det samme ville jeg også søkt svar, sier Smaadahl. Likevel fastholder hun at det er riktig å holde journalene hemmelig, og viser til at Datatilsynet har pålagt dem å tolke taushetsplikten strengt.

- Taushetsplikten opphører ikke selv om den som har krav på tausheten er død, sier Smaadahl, som videre sier at det ikke er tilstrekkelige at de pårørende gir samtykke, «hvis det skulle vært i tvil om hva avdøde ville ha ønsket».

VIL IKKE GI UT JOURNALER: - Jeg er glad for at familien ikke får journalene. Krisesentrene er pålagt en streng taushetsplikt, sier Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
VIL IKKE GI UT JOURNALER: - Jeg er glad for at familien ikke får journalene. Krisesentrene er pålagt en streng taushetsplikt, sier Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Men her er det vel ingen grunn til å si at Anna ikke ønsket det? Derimot tyder vel alt på at hun ønsket å belyse det, siden hun gjentatte ganger ga uttrykk for at hun var frustrert over behandlingen fra krisesentret?

- Uansett hva en bruker ville ha ønsket er krisesenteret pålagt å følge den lovpålagte taushetsplikten, svarer Smaadahl.

Sletter og maklurerer Smaadahl forteller at de sletter og makulerer journalene når kvinnene og deres eventuelle barn forlater krisesenteret. Hvis brukeren selv ønsker det kan, kan opplysningene bli utlevert. Hvis brukeren gir samtykke, kan informasjon lagres i to år, men etter denne perioden blir det slettet hvis ikke ett nytt samtykke foreligger.

Hvis brukeren dør, så skal journalene automatisk makulert og slettet, selv om det har gått mindre enn to år, forteller Smaadahl. Men Datatilsynet sier de aldri har gitt et slikt påbud.

JOURNALENE: Fylkesmannen har nektet å gi Annas familie innsyn i journalene fra Betzy krisesenter. Dagbladet har klart å få tak i journalene, som viser at Anna gjentatte ganger fikk beskjed om å forlate krisesenteret. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
JOURNALENE: Fylkesmannen har nektet å gi Annas familie innsyn i journalene fra Betzy krisesenter. Dagbladet har klart å få tak i journalene, som viser at Anna gjentatte ganger fikk beskjed om å forlate krisesenteret. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg kan ikke se at sletting av journalene når en bruker dør er fra vår veileder. Jeg skal likevel ikke utelukke at noen ved et krisesenter som har kontaktet oss per telefon kan ha fått et slikt råd i en konkret situasjon. Men dette gjelder uansett ikke i dette tilfellet, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Ragnhild Castberg, til Dagbladet.

Har ikke slettet Anna-journalene Dagbladet har spurt Drammen kommune og Betzy krisesenter om de har slettet journalene som handler om Anna Medvedeva. Tirsdag bekreftet de at de fortsatt hadde journalene.

Dagbladet har tidligere skrevet at vi har fått tilgang til det som framstår som journaler fra Anna Medvedeva sitt opphold hos Betzy krisesenter.

- Svekker ikke sletting av journalene brukernes rettssikkerhet?

BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT
BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg ser det problematisk ved dette. Spesielt hvis det blir en rettssak i etterkant. Dette er absolutt noe man bør diskutere, sier Smaadahl.

- Det er vel også vanskeligere å avdekke overgrep eller svikt fra Krisesenteret når alle journalene blir slettet?

- Som sagt er dette noe jeg selv ser er problematisk. Jeg har reist denne bekymringen tidligere, men Datatilsynet har pålagt oss klare retningslinjer i tråd med personopplysningsloven, sier Smaadahl.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Dagbladet 3. mai 2014.
Dagbladet 3. mai 2014. Vis mer