- Glad for at EOS-utvalget undersøker saken

Slik svarer Etterretningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterretningssjefen ville i går ikke gjøre ordinære intervjuer med NRK og Dagbladet om arkivsaken, men sendte i går ettermiddag en epost til redaksjonene med sitt syn på saken.

- E-tjenestens egne undersøkelser av de påstandene som fremsettes tilsier så langt ikke at det skal ha foregått virksomhet utover rammene i lov og instruks. Tjenesten er imidlertid svært glad for at EOS-utvalget nå på eget initiativ undersøker saken, og ser frem til resultatet av disse undersøkelsene, skriver generalløytnant Kjell Grandhagen i eposten.

- Kildene må nødvendigvis sjekkes ut for å forvisse oss om at de er pålitelige, og for å kunne ivareta deres og vår sikkerhet på en god måte. Etterretningsloven § 4 og etterretningsinstruksen § 5 gir klare rammer for tjenestens virksomhet på dette området, utdyper E-sjefen.

Han understreker viktigheten av kildearbeidet generelt.

- All virksomhet E-tjenesten driver retter seg mot mål i utlandet. Tjenesten er helt avhengig av personkilder i sin etterretningsinnsamling til støtte for norske myndigheter. En del av disse kildene er norske borgere som frivillig tar på seg den krevende oppgaven det er å gi informasjon om utenlandske forhold. Disse personene gjør en uvurderlig innsats for Norges sikkerhet, skriver Grandhagen.

Han gjorde det klart at han i går ikke ville svare på oppfølgingsspørsmål fra NRK og Dagbladet.

- Utover dette vil tjenesten nå ikke kommentere saken ytterligere, avslutter Grandhagen i eposten.

SVARER: Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, skriver i en e-post til NRK og Dagbladet at de er glad for EOS-utvalget undersøker saken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SVARER: Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, skriver i en e-post til NRK og Dagbladet at de er glad for EOS-utvalget undersøker saken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer