Glad for at Samuel Massie og Jarle Andhøy kan reise hjem

- Det er fantastiske nyheter, sier moren til Samuel Massie som er ombord på Berserk.

GODE NYHETER: Anne Marie Ulvolden er glad for at sønnen Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk får lov til å forlate Chile. Foto: Egil Nordlien/Bedre Helse.
GODE NYHETER: Anne Marie Ulvolden er glad for at sønnen Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk får lov til å forlate Chile. Foto: Egil Nordlien/Bedre Helse.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til Samuel Massie, Anne Marie Ulvolden, er lykkelig over at sønnen og resten av mannskapet på Berserk endelig kan sette kursen vekk fra Chile.

- Vi gleder oss veldig til at Samuel og de andre skal komme hjem. Det er fantastiske nyheter, sier Anne Marie Ulvolden til Dagbladet.

Samuel Massie (19) var med for ett år er siden da «Berserk» forsvant i Rosshavet. På denne turen dro han sammen med Jarle Andhøy og tre andre besetningsmedlemmer til Antarktis for å finne svar på hva som skjedde.

Anne Marie Ulvolden har tidligere sagt til Dagbladet at hun og sønnen snakket om reisen et halvt år i forveien. Hun forstår sønnens behov for å reise tilbake.

- Han sa til meg før han dro: «Mamma, dette er noe jeg må gjøre. Jeg reiser ikke ned for å dø, men for å overleve og for å få svar på det som har skjedd.»

- De verste døgnene i mitt liv Samtidig har hun ikke lagt skjul på at hun har vært redd.

- De to døgnene i fjor, da jeg ikke visste om det gikk bra med ham, var de verste i mitt liv, sa hun til Dagbladet om de snaue 48 timene før hun fikk vite at sønnen var i god behold etter at en nødmelding hadde gått ut fra Berserk.

I dag fikk hun nyheten gjennom media og hadde ikke vært i kontakt med sønnen da Dagbladet snakket med henne mandag kveld.

- Jeg var i kontakt med Samuel for et par dager siden og da hørtes det ut som om de hadde det helt fint. Det var veldig kjekt å snakke med han igjen, sier moren Anne Marie.

Etter ti dager i arrest ved en chilensk marinebase er Jarle Andhøy og seilbåten «Berserk» frigitt. Det forteller ekspedisjonens talsmann hjemme i Norge, Rune «Super'n» Olsgaard.

- De har blitt frigitt. Jarle ringte meg for et par timer siden, og da var chilenerne fornøyde med all dokumentasjonen de har fått. De skal seile videre i morgen. De skal bare ha en heidundrande berserk-feiring i kveld i Chile, og så skal de seile, sier Olsgaard til Dagbladet.

Snart i Norge
Olsgaard har ikke hørt noe om at ekspedisjonen kan risikere å få bot av chilenske myndigheter.

- Det har ikke vært noe snakk om det. Chilenerne har bare vært interessert i å sjekke at alle papirer er i orden.

Nå har mannskapet på Berserk begynt å tenke på hjemturen til Norge. Akkurat når det blir, kommer an på hvor lang tid det tar å gjøre noen reparasjoner på båten i Ushuaia i Argentina, som er neste stopp.

- Det kommer an på hvor lang tid det tar å få de delene de trenger, men jeg håper at de kan være i Norge så tidlig som i april, og i alle fall i begynnelsen av mai, sier Olsgaard til Dagbladet.

Han sier at mannskapet kommer til å fly ut via Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Beordret i land
Jarle Andhøy og mannskapet var på vei igjennom chilensk farvann på vei fra ekspedisjonen i Antarktis, der de ønsket å finne svar etter at den første «Berserk» forliste i fjor, men måtte vende båten mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk.

Lørdag 31. mars ble Berserk med mannskap tatt i arrest av et marinefartøy i Chile. De ble beordret i land ved marinebasen  Puerto Williams sør i Chile.

Andhøy har ikke innhentet tillatelse til at årets ekspedisjon kunne passere 60 grader sør.

«Kjempehappy»
Etter at mannskapet fikk gå i land for noen dager siden, løste situasjonen seg raskt opp.

- De regnet med at det ville dra litt ut, siden det er påske, men det gikk raskere enn forventet. Nå er de nydusjet og klare for byen, sier Rune «Super'n» Olsgaard, og legger til at mannskapet er «kjempehappy».