FORNØYD: Statsminister Erna Solberg er godt fornøyd med at Venstre mener det er grunnlag for videre forhandlinger om regjeringssamarbeid. Foto: Hans Arne Vedlog
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg er godt fornøyd med at Venstre mener det er grunnlag for videre forhandlinger om regjeringssamarbeid. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Glad for at Venstre vil gå videre i samtaler om regjering

Statsminister Erna Solberg sier det er et historisk steg for Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminster Erna Solberg møtte pressen i statsministerboligen, kort tid etter Venstres kunngjøring om at de ønsker regjeringsforhandlinger.

- Dette er et historisk steg for Venstre, og etter de intensive samtalene og sonderingene vi har hatt, er jeg glad for avgjørelsen, sier Solberg.

Statsminsteren mener Høyre, Venstre og Frp helt siden forhandlingene i Nydalen har hatt en felles retning som gjør at hun tror de kan komme til enighet. Men hun understreker at det fortsatt er en vei å gå før Norge eventuelt får en ny regjering.

- Reelle forhandlinger

- Jeg har lyst til å understreke at det er helt reelle forhandlinger om en regjeringsplattform. Man kan aldri være 100 prosent sikker på at man blir enige, men jeg er glad for det steget Venstre tar i dag, sier hun.

Ifølge Solberg er det saker der partiene står langt fra hverandre og hvor det kan bli utfordrende å komme til enighet.

- Det er vanskelige saker. Det har det vært i disse fire årene. De vet vi hvor ligger, de ligger i grønt skifte, i flyktningpolitikk og i fordelingen på hvordan vi finansierer endringer for eksempel i omleggingen til et lavutslippssamfunn. De konfliktene forsvinner ikke om vi sier ja til å gå i forhandlinger sammen. Men har vist at vi kan finne balansepunkt etter forhandlinger, sier hun.

- Ingen statsråd er trygg

Hva Venstre har fått gjennomslag vil ikke Solberg kommentere.

- Ingen har fått gjennomslag før alt er på plass, det er snakk om å få på plass helheten.

Solberg fikk også spørsmål om et parti kan kreve at en sittende statsråd fra et annet parti må ut av regjeringen.

- Ingen statsråder sitter sikkert fra noen partier inn i slike forhandlinger, vi vet vi skal diskutere spørsmålene rundt hvilke poster som går til hvilke partier. Men det er først og fremst innholdet i den politiske plattformen som skal diskuteres, svarte Solberg.

Mer synlig

Solberg sier den største fordelen for Venstre ved å gå i regjering, vil være at de får ta del i alle avgjørelsene som fra dag til dag fattes i regjeringen. I tillegg kan de gjennomslagene de får, ble mer synlig.

- Det var den viktigste erkjennelsen hos KrF og Venstre gjennom valgkampen at de hadde fått til mye, men ikke vært så synlige. I regjering får man være med på alle de daglige beslutningene og blir nok mer synlig, sier Solberg.

Forrige gang Venstre var i regjering var fra 2000-2005, i Bondeviks andre regjering. Det er første gang Venstre går i regjering med Frp.