- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Stoppet moskéskytteren:

- Glad for hjelpen og støtten jeg har fått

Mohammed Rafiq (65) stoppet den siktede mannen i 20-åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA (Dagbladet): Da den siktede mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, ble han stoppet av 65 år gamle Mohammed Rafiq.

- Jeg er veldig glad for hjelpen og støtten jeg har fått, sier Rafiq til pressen utenfor eid-feringen til Bærum-moskeen på Thon hotel søndag formiddag.

Rafiq fikk lagt skytteren i bakken, og det ble et basketak mellom de to. Etter hvert fikk 65-åringen hjelp av en annen til å holde siktede nede fram til politiet kom.

- De stoppet at liv gikk tapt. En holdt og den andre slo, lenge før politiet kom. Heltene våre vil ha ro og fred i dag for å være sammen med familien, sier forstander i moskeen, Irfan Mushtaq.

Han var hjemme på Skui da han ble oppringt av moskeen som opplyste om en pågående hendelse, og var framme ved moskeen på under ett minutt.

EN HELT: Bistandsadvokat Abdul-Satar Ali forteller om 65-åringens møte - både med Erna Solberg og med den siktede. Vis mer

- Reddet seg selv og andre

65-åringens bistandsadvokat, Abdul-Satar Ali, forteller Dagbladet at Rafiq fikk lettere skader i basketaket med den siktede mannen. 65-åringen er forslått med blåmerker flere steder på kroppen, og har fått et kutt ved øyet.

- Det er en alvorlig terrorhandling han har vært gjennom. Han er glad for at han handlet raskt og fikk kontroll på mannen, sier advokaten.

Bistandsadvoktan ønsker ikke å kommentere om det ble skutt mot Rafiq eller de andre som var inne i moskeen.

- Man ser på bildene i media hvordan det så ut der, sier han.

- Har han uttrykt noen følelser over det som skjedde?

- Han er overrasket over at han har klart dette. At han har reddet seg selv og andre. Han er en helt, sier Ali.

KAOTISK: Forstander i morskéen Irfan Mushtaq forteller om hva han opplevde da han kom til åstedet. Han forteller også om hva som skal ha skjedd før han ankom. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Hylles

Forstander Irfan Mushtaq ble vitne til at Rafiq satt oppå den siktede skytteren.

- Idet jeg kommer halvveis inn i moskeen ser jeg at det ligger tomhylstre strødd rundt omkring. Jeg talte de og kom opp til 15-20 tomhylstre. Og jeg forteller politiet på telefonen at det er blodflekker overalt. Da ser jeg at et av medlemmene våre sitter oppå en kar som sannsynligvis var gjerningsmannen, sa han til Dagbladet lørdag.

Rafiq fikk også skryt av politiet.

- Det er ingen tvil om at den raske handlingen på stedet før politiet kom, har gjort at de har stoppet gjerningspersonen og hindret større konsekvenser. Det er ikke ufarlig, og disse personene har utvist stort mot, sier enhetsleder Rune Skjold på en pressekonferanse.

Vil ikke forklare seg

Den siktede mannen er overført til politiarresten, siktet for å ha drept søsteren sin, samt drapsforsøk etter episoden i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag kveld.

Politiet opplyser at mannen ikke har ønsket å avgi forklaring, og at han ikke har tatt stilling til siktelsen.

- Vi har ikke noen kommentar i det hele tatt. Det er for tidlig å si noe, sier forsvarer Unni Fries til Dagbladet.

Den siktede gjerningsmannen skal i timene før angrepet ha publisert flere innlegg på ulike nettfora hvor han blant annet hyllet flere massemordere. Politiet etterforsker saken som et terrorforsøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer