- Glad ingen ble skadd

Museumsdirektør Gunnar Sørensen er sjeleglad for at ingen ble skadd i det brutale ranet på Munch-museet, men han er dypt sjokkert og bekymret for de verdensberømte bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørensen mener det ville vært svært vanskelig å sikre bildene bedre mot væpnet ran, og han sier de ansatte har opptrådt slik de skulle:

- Alarmen gikk som forutsatt og politiet ble varslet. Hvis dørene skulle bli låst når alarmen gikk, ville vi hatt en situasjon med desperate, bevæpnede ranere innelåst sammen med gjester og ansatte. Det ville vært mye mer risikofylt, sier han.

Stille alarm

Munch-museet har en stille alarm, nettopp for å unngå panikk i slike situasjoner. Alarmen går direkte til politiet, og de var på pletten nesten umiddelbart.

Sørensen vil ikke si så mye mer om detaljene i museets sikkerhetsopplegg.

- Når det kommer væpnede ranere inn i museet og truer vaktene våre, er det ikke så mye man gjøre, sier Sørensen til NTB.

Sørensen er ikke villig til å utstyre vaktene i museet med våpen. Det vil neppe hjelpe mot ran slik det skjedde søndag, mener han. Sikkerhetsvaktene i Munch-museet er ansatt på museet og ikke tilknyttet noen sikkerhetsselskap.

Må vise bildene

- Vi har sikret oss i den grad det er mulig, men jeg vil påpeke at museets oppgave er å vise fram kunstverkene for publikum. Ranet skjedde jo i åpningstiden, sier Sørensen, og gir dermed uttrykk for at selve museets oppgave setter grenser for hvilke sikkerhetstiltak Munch-museet kan operere med. Også banker har problemer med å sikre seg mot ran, påpeker Sørensen, og viser blant annet til NOKAS-ranet i Stavanger. (.NTB)