TATT AV JORD OG STEIN:  Roar Tofte (t.h.) måtte krype ut av førervinduet etter at bilen hans ble tatt av jord- og steinras i går kveld. Bilen til Hege Nornes ble også sperret inne av ras. MMS-FOTO: HALLDOR HUSTADNES/DAGBLADET.
TATT AV JORD OG STEIN: Roar Tofte (t.h.) måtte krype ut av førervinduet etter at bilen hans ble tatt av jord- og steinras i går kveld. Bilen til Hege Nornes ble også sperret inne av ras. MMS-FOTO: HALLDOR HUSTADNES/DAGBLADET.Vis mer

- Glad jeg er i live

Roar (35) og kollega tatt av jordras på «risikoveien» i Sogn og Fjordane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKEI I JØLSTER (Dagbladet): - Jeg er glad jeg er i live, sier Roar Tofte (35), som i går, ble tatt av ras i Kjøsnesfjorden ved Skei i Jølster.

Han var på vei fra Molde mot Sogndal da han i går ved 19-tiden ble stoppet et stein- og jordras.

Riksveg 5 langs Kjøsnesfjorden er blant de mest rasutsatte av tungt trafikkerte veier i Sør-Norge.

Han forteller at tilsammen to vogntog og tre-fire personbiler ble stoppet av det samme raset i går kveld.

Hente hjelp Han og føreren av et av vogntogene kjørte tilbake mot tettstedet Skei i Toftes SUV for å hente hjelp. Tofte er også lastebilsjåfør til vanlig.

Da kom et nytt ras.

- Jeg måtte stoppe for ett ras, og så gikk ras nummer to og tok oss, sier Tofte til Dagbladet.

Helt mørkt Han så passasjeren løfte opp armene for å beskytte seg.

- Inne i bilen ble det helt mørkt, og jord og stein nådde opp til taket på den ene siden.

- Vi måtte krype ut av førervinduet begge to. Siden har det vist seg at frontvinduet var ødelagt, men heldigvis sprakk det ikke opp slik at jordmassene kom inn i bilen. Frontruta hadde store sprekker. Det var griseflaks at bilen ikke ble revet ut i Jøstervannet. Den første vi så da vi krøp ut, var Hege, forteller Roar Tofte.

Bilen hans ble seinere trukket ut av jordmassene, og var kjørbar tross mindre karrosseriskader.

Sperret inne av ras nr. 3 Hege Nornes hadde i mellomtiden blitt sperret inne av et tredje ras, og hadde søkt tilflukt i en tunnel.

 RUTA HOLDT:  Takket være at frontruta ikke ga etter, slapp Roar Tofte og en vogntogkollega å bli fastklemt i bilen. FOTO: HALLDOR HUSTADNES/DAGBLADET.
RUTA HOLDT: Takket være at frontruta ikke ga etter, slapp Roar Tofte og en vogntogkollega å bli fastklemt i bilen. FOTO: HALLDOR HUSTADNES/DAGBLADET. Vis mer

Det viste seg at også Hege er lastebilsjåfør av yrke. Nå var hun på vei i sin privatbil for å besøke en venninne i Sogndal.

Søkte ly i tunnel De tre lastebilsjåførene ble gående inne i tunnelen i to timer til de ble hentet ut i går kveld ved 21-tiden.

I natt har de sovet på Skei Hotell sammen med om lag 30 andre, som har sittet værfast på grunn av ras eller fordi bussene er innstillt.

Det er fortsatt usikkert om det kan bli satt om busser til Oslo i dag, fordi også fjellovergangene mellom er stengt på grunn av værforholdene.

Her er den oppdaterte oversikten over fjellovergangene i Sør-Norge fra Statens vegvesen.

 TRAVEL OG RASUTSATT:  Riksveg 5 langs Kjøsnesfjorden er blant de mest rasutsatte veistrekningene i Sør-Norge. Her fra november  2004. da det gikk nærmere 30 snø- og jordras over veien i løpet av ett døgn. Det var på samme strekning at flere biler ble innesperret av jord- og steinras i går kveld. ARKIVFOTO: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET.
TRAVEL OG RASUTSATT: Riksveg 5 langs Kjøsnesfjorden er blant de mest rasutsatte veistrekningene i Sør-Norge. Her fra november 2004. da det gikk nærmere 30 snø- og jordras over veien i løpet av ett døgn. Det var på samme strekning at flere biler ble innesperret av jord- og steinras i går kveld. ARKIVFOTO: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET. Vis mer