- Glad jeg ikke får dødsstraff

- Jeg får i alle fall ikke dødsstraff!Slik kommenterte den drapstiltalte legen Christian Sandsdalen (79) aktors påstand om to års betinget fengsel i Oslo byrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandsdalen står tiltalt for å tatt livet den MS-syke Bodil Bjerkmann. Aktor Bakkevik la til grunn at Sandsdalen har blandet sine personlige synspunkter med sin plikt som lege. Samtidig fant hun i sin prosedyre ingen grunn til å tvile på at den dødssyke kvinnen virkelig ønsket at Sandsdalen skulle gjøre endelig slutt på lidelsene hennes ved å drepe henne med morfin og ketogan.

- Det er likevel ingen tvil om at han har gjort seg skyldig i en straffbar handling, sier Bakkevik til Dagbladet.

I tillegg til straffen vil hun også at Sandsdalen skal få inndratt sin legelisens for alltid.

Høyt humør

Den 79 år gamle legen har under hele saken hatt et usedvanlig høyt humør til drapstiltalt å være.

- Jeg får i alle fall ikke dødsstraff, var hans lakononiske kommentar da Dagbladet spurte hva han syntes om aktors påstand.I ettermiddag er det forsvarets tur til å prosedere. Dom i saken faller trolig 4. desember. Uansett utfall vil saken trolig bli anket til høyere rettsinstans.

Sandsdalen har selv bedt om å bli tiltalt, i håp om å kunne bidra til at loven blir endret. Han mener, i likhet med organisasjonen «Mitt livstestamante», at det i visse tilfeller bør være anledning til å utføre såkalt barmhjertighetsdrap. Dette dersom pasienten er ved sine fulle fem, og selv ønsker det.

- Ingen høring

I Bodil Bjerkmanns tilfelle er begge kriterienene til stede - noe aktoratet heller ikke tvilte på. Statsadvoktat Bakkevik stilte derimot et stort spørsmålstegn ved blandingen av politikk å jus.

- Dette er ingen åpen høing, men en straffesak. En eventuell endring av loven er et politisk spørsmål som politikerne, ikke retten, skal ta stilling til, sa hun.

<B>HILSER:</B> Christian Sandsdalen hilser på aktor, statsadvokat Marit Bakkevik. Bakkevik la i dag ned påstand om to års betinget fengsel for Sandsdalen.