- Glad jeg lever

NOTODDEN (Dagbladet): - Jeg er glad jeg lever, sier Morten Aarlia (42). Han skulle vært offeret til 27-åringen som i går natt ble skutt og drept av politiet utenfor leiligheten sin. Politimannen sier han var livredd og skjøt i nødverge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drepte 27-åringen stormet brølende mot politimannen som skjøt. Han fektet med øks og kniv.

Det er en uvirkelig stemning ved de kommunale boligene på Svelgfoss i Notodden. Morten Aarlia og kjæresten er tilbake i leiligheten noen timer etter at 27-åringen ble skutt ned og drept på gårdsplassen. Tragedien blir aldri glemt, men Aarlia vet han kunne endt som et offer.

- Blodbad

- Jeg er før slått helseløs med en hammer av 27-åringen, og jeg har oppfattet truslene fra ham som svært alvorlige, sier Aarlia.

Politiet oppfattet at trusselen var så stor denne gangen at de bevæpnet seg og la seg klar til å ta imot 27-åringen da han kom til Aarlias bolig.

Til bekjente og venner hadde han tidligere på kvelden gitt uttrykk for at han skulle lage et blodbad og ta et oppgjør med sin rival. Den nå avdøde mannen tilbrakte store deler av kvelden på restaurant Krona i Notodden mens han la ut om sine planer.

Politiet ble varslet av folk som fryktet at det hele kunne gå riktig galt.

Rivaler

- Det var mye folk i restauranten og politiet tok ikke sjansen på å pågripe ham der, sier leder av politiets særskilte etterforskningsorgan (Sefo), sorenskriver Audun Johansen. Men 27-åringen ble spanet på hele tida.

Mannen som ble skutt, var nå kjæreste med den tidligere samboeren til Morten Aarlia. Etter det Dagbladet forstår, kranglet partene om hvem som skyldte hvem penger.

- Det er riktig at jeg støtte på henne i byen tidligere onsdag. Jeg sprayet henne i ansiktet med en farget spray. Det er en sånn som en kan bruke til forsvar. Det var helt ufarlig, sier 42-åringen.

Ifølge Sefo-leder Johansen var dette en hendelse som førte til at 27-åringen ble rasende og skulle ta den tidligere samboeren til kjæresten sin. Væpnet med en stor øks og en 30 cm lang forskjærkniv kom han i taxi til Aarlias hus rett etter midnatt torsdag. Taxisjåføren skal ha kjørt fra stedet rett før skuddene falt.

Lovet blodbad

Mens rivalen satt på restaurant og skrøt av at han skulle lage blodbad i Svelgfoss, var Morten Aarlia på fisketur. Samboeren hans forlot også leiligheten etter at politiet varslet om truslene.

- Det var en vanvittig situasjon, og den endte med at et menneskeliv gikk tapt, sier Morten. Han og samboeren fikk sjokk da de kom hjem et kvarter etter at de fatale skuddene hadde falt.

- Det var et kraftig oppstyr. Vi fikk ikke gå over gårdsplassen og inn i leiligheten. Den natta måtte vi ligge i campingvogna. Det ble ikke mye soving. Jeg føler meg helt utslitt, sier Aarlia.