Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Glad jeg slapp forbi snikskytterne

Hillary fleipet på tv om tabbetalen. Om Clinton-millionene: - Jeg har ikke noe i mot rikfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton hater å snakke om egne tabber og familiens velfylte lommebøker. Siste døgn har hun sluppet kattene ut av sekken på en gang.

Etter press fra rivalen Barack Obamas valgmaskineri, gikk Hillary Clinton ut med familiens inntekter etter at mannen Bill gikk av som president i USA i 2001.

Tallene, som er lagt ut på hennes egen hjemmeside, er langt hyggeligere enn regningsbunkene som ligger på valgkampkontoret:

Siden  2001 har Bill og Hillary tjent 109 millioner dollar - drøyt 550 millioner norske kroner.

Snikskyttere

Først måtte Hillary nok en gang gjenoppleve sin pinlige valgtale fra mars i år, der hun var vel breial om sine krigsopplevelser. Hun fortalte at hun var truet av snikskyttere da hun var i Tuzla i Bosnia som presidentfrue i 1996.

Bilder avslørte imidlertid at hun var opptatt med en fredelig blomsterseremoni med lokale barn.

Og den utfordringen tok Hillary Clinton da hun entret Jay Lenos «Tonight Show».

 FANT TONEN:  Hillary Clinton fant tonen med talkshow-kongen Jerry Leno. Selv om hun måtte prate om snikskytter-tabben en gang til. Foto: AP/Scanpix.
FANT TONEN: Hillary Clinton fant tonen med talkshow-kongen Jerry Leno. Selv om hun måtte prate om snikskytter-tabben en gang til. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

- Jeg var redd jeg ikke skulle rekke fram, jeg ble stoppet av snikskyttere og er glad jeg skapp forbi, sa Hillary avvæpnende da hun ankom studio til talkshow-kongen.

Og hun gjentok forklaringen på hvorfor hun tabbet seg ut om sin krigserfaring.

- Husket feil

- Jeg har vært i over 80 land og i så mange krigssoner at jeg husket feil, sa hun. Og pratet gladelig om hvor stolt hun er av datterens Chelseas innsats i valgkampen.

Neste delegatvalg er i Pennsylvania 22. april - her er hele «terminlisten» for årets valghriller.

Presidentlønn: 1,8 millioner

Nærmere halvparten av parets samlede inntekt, rundt 260 millioner kroner, er honorar for taler Bill Clinton har holdt siden han gikk av som president. Ligningstallene viser med tydelighet at der er mer penger å tjene utenfor Det hvite hus, enn som amerikansk president og førstedame.

Ekteparet tjente under 1,8 millioner kroner det siste året Bill var president. 

Herr og fru Clintom har de siste åtte årene betalt nærmere 170 millioner kroner i skatt og gitt drøyt 50 millioner til fradragsberettigede veldidedige formål.

I går kveld kommenterte hun den private pengemaskinen under et valgmøte for sine egne i Grand Forks i Nord-Dakota.

- Ikke noe i mot rike

- Jeg har absolutt ikke noe i mot rike mennesker. Min mann har til sin egen og min overraskelse tjent en masse penger siden vi forlot Det  hvite hus på det han elsker mest, nemlig å snakke til folk, sa Hillary uten å berøre den langt mer anstrengte økonomien i egen valgkamp.

Kampanjestaben blir slanket, mange jobber uten lønn og regningene hoper seg opp. Ved utgangen av februar ventet en lang rekke lokale forretningsforbindelser på oppgjør for i alt 8,7 millioner kroner - over 40 millioner kroner, ifølge nettstedet politico.com.

Og avishistorier i kjølvannet av valgkampturneen forteller om fortsatt mange utålmodige kreditorer. Hillary Clinton har selv lagt fem millioner dollar - drøyt 26 millioner kroner i egen valgkamppott. Som lån.

HAR TJENT 550 MILLIONER: Både Bill og jeg er overasket over at han har tjent så mye penger på det han liker best, sa Hillary Clinton til partikolleger i Nord-Dakota i går kveld.
SKRYTER AV DATTEREN: Hillary Clintom skrøt uhemmet av valgkampinnsatsen til datteren Chelsea (28) da hun var gjest i «Tonight Show».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media