Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Glad jeg valgte å spasere i dag

Norske Ståle Vikra pleier å ta terrorbanen til daglig. Se hans video fra kaoset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Statoil-ansatte Ståle Vikra (51) ankom t-banestasjonen Park Kulturij i Moskva noen få minutter etter terrorangrepet i morgentimene. Minst 34 personer ble drept i det koordinerte anslaget.

• Er du i Moskva? Tips oss i skjemaet til høyre eller ring +47 24 00 00 00.

Kollega på terrortoget- Det er denne banen jeg pleier å ta til og fra jobb, men været var såpass fint, så jeg valgte å spasere. Det vil jeg nok gjøre en del framover også, sier Vikra til Dagbladet.

Kart: GOOGLE
Kart: GOOGLE Vis mer

Folk strømmet ut av stasjonen da han ankom stedet.

- Jeg er glad for at jeg valgte å spasere i dag, sier han.

En kollega av ham var imidlertid om bord toget som ble rammet av en kvinnelig selvmordsbomber midt i rushtiden. Til alt hell var han i en vogn langt unna den som eksploderte.

SKADD: En russisk kvinne føres fra åstedet i ambulanse. Foto: AP Photo/SCANPIX
SKADD: En russisk kvinne føres fra åstedet i ambulanse. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

- Det er mange som har vært tett på, og man blir jo påvirket av det som skjer. Det er jo fullt kaos med mye folk involvert, sier han.

- Føler deg litt utrygg Også norske Kaja Meyenberg Tangen (20), som studerer filologi i Moskva, pleier å ta t-banen forbi begge terrorstasjonene.

- Jeg bruker å ta den til jobben i andre enden av byen, men jeg kommer meg nok ikke dit i dag. Du føler deg litt utrygg, sier hun til Dagbladet.

MANGE SKADDE: Russisk tv viser redningsarbeidet i kjølvannet av terrorangrepet. Foto: AFP PHOTO / ROSSIYA-24/SCANPIX
MANGE SKADDE: Russisk tv viser redningsarbeidet i kjølvannet av terrorangrepet. Foto: AFP PHOTO / ROSSIYA-24/SCANPIX Vis mer

- Millioner av mennesker tar t-banen hver dag, og spesielt i rushtida er det kaotisk. Folk er tettpakket som i en tunfiskboks, så det var neppe tilfeldig valg av tidspunkt, legger hun til.

I åra etter 1977 har Moskvas t-banesystem, et av verdens travleste, blitt rammet av en rekke terrorangrep. Tangen sier hun ikke er redd.

- Vi går ikke rundt og tenker på det til vanlig. Nå har jeg fått tips fra en kompis om at pleier å være tryggere å sitte i den bakerste vogna. Jeg kan jo ikke slutte å ta t-banen, sier hun.

STORT: Angrepene fant sted ved stasjonene sirklet inn med rødt. Norske Kaja Meyenberg Tangen pleier å passere begge på vei til jobb med den røde linjen.
STORT: Angrepene fant sted ved stasjonene sirklet inn med rødt. Norske Kaja Meyenberg Tangen pleier å passere begge på vei til jobb med den røde linjen. Vis mer

Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de så langt ikke har fått melding om skadde eller drepte nordmenn. Den norske ambassaden i landet har iverksatt krisetiltak.

- Russiske myndigheter fraråder innbyggere å ferdes med bil i Moskva sentrum, skriver de på sine nettsider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!