«Glad Kristin må sone hele straffen»

- Det ville vært forferdelig om Kristin kunne spasert ut av fengselet, bare dømt for medvirkning til uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN FENGSEL (Dagbladet): Veronica Orderud føler at Høyesteretts avvisning av anken til Kristin Kirkemo Haukeland er en halv seier. Fra cella i Skien fengsel fulgte hun domsavsigelsen i vår øverste domstol.

Glad og lettet

- Kristin har ennå ikke oppfattet virkeligheten, men det kan skje når hun må belage seg på mange år i fengsel. Kanskje forteller hun sannheten?

- Jeg er glad og lettet over avgjørelsen til Høyesterett. Den betyr mye. Det ville vært vanskelig å komme videre med saken hvis Kristin hadde vunnet fram, sier Veronica Orderud til Dagbladet.

Og videre vil hun. Hun er overbevist om at Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo har mer å fortelle.

- Kristin lever i en helt annen verden. Tenk å snakke om å få barn når hun har mange år i fengsel foran seg. Når skal det gå opp for henne at livet ikke går videre når du sitter inne? Kanskje det skjer noe med henne når hun nå har fått sin endelige dom, sier Veronica.

Hun er rasende på søsteren, og mener domstolene har gjort en stor feil: å tro på Kristins forklaring.

Barnål

Tausheten til de dømte i Orderud-saken har gjort at det ikke er klarlagt hvem som har avfyrt de dødelige skuddene. Per og Veronica Orderud håper at analyser av barnålsfunnet vil føre til at saken kommer i et nytt lys. En furunål er funnet på en sokk som er beslaglagt hjemme hos Kristin Kirkemo Haukeland.

Riksadvokaten vurderer nå om barnålen skal analyseres nærmere for å fastslå om den stammer fra et tre rett ved drapsstedet.

- I denne saken har alt skjedd i omvendt rekkefølge. Det riktige ville vært å analysere tekniske bevis før noen blir siktet og til og med dømt for drap, sier Veronica Orderud.

Hun håper barnålsbeviset kan gi nye svar - og kanskje føre til nye forklaringer fra Kristin. Og hun venter i spenning på den nye kommisjonen som skal opprettes neste år for å vurdere gjenopptakelse av straffesaker.

Ikke siste ord

- Jeg tar en dag av gangen, og tenker kanskje så langt fram som et år. Siste ord er ikke sagt ennå. Se bare på Birgitte Tengs-saken. Der tok det sju år før en DNA-analyse avklarte saken. Og hva gjorde politi og domstolen i Larvik? Først arresterte de feil mann for drapet på Kristin, så ble en annen dømt. Nå er han også fri. Nei, Orderud-saken er ikke over, sier Veronica.

Med sylskarpt blikk slår hun fast:

- Det er to Orderud-saker. Det er den virkelige - og det er den nåværende. Den framtidige? Det håper jeg blir den virkelige, tilbake til utgangspunktet.

Per og Veronica Orderud har engasjert privatetterforsker Harald Olsen for å granske saken videre og skaffe nye bevis i håp om en dag å bli frikjent.

Intim kontakt

Per og Veronica møtes på fellesaktiviteter i Skien fengsel hver dag. Men de har ennå ikke fått ordningen med en mann-kone-soning slik at de kan ha intim kontakt uten tilsyn et par timer i uka.

- Men barn skal vi ikke ha, ikke nå, smiler Veronica.

Nå er hun mest opptatt av å få en hyggelig jul bak murene. Sammen med de kvinnelige innsatte lager hun «hemmelige» julegodter som de skal overraske gutta med julaften. Det er jul bak murene også.

Luciatog

- Du skulle bare sett når vi fem jentene gikk i luciatog med lys og ordentlig krone. Det skapte litt moro blant de innsatte og hos de ansatte også. «Så uskyldige de ser ut» glapp det ut av en av dem, humrer Veronica.

Hun har allerede fått noen julegaver, og venter et par til. Men en pakke vil hun definitivt ikke ha under juletreet i fengselet - boka til søsteren.

LETTET: Veronica Orderud er lettet over at Kristin Kirkemo Haukeland ikke vant fram i Høyesterett. Hun håper at mange år i fengsel vil få søsteren til å snakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer