GLAD:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at den iranske advokaten Mohammad Mostafaei har kommet seg til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GLAD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at den iranske advokaten Mohammad Mostafaei har kommet seg til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Glad Mostafaei er i sikkerhet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier menneskerettighetsadvokaten har vist stort mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad den iranske menneske- rettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei er i sikkerhet i Norge og at han er her på lovlig vis.

- Han er en person som har vist stort mot i sitt forsvar av utsatte mennesker i Iran, sier Støre til NTB.

Søndag holdt Mostafaei en pressekonferanse i Norge der han fortalte om sitt arbeid som advokat i Iran, arrestordren mot ham, arrestasjonen av hans kone og flukten til Norge via Tyrkia.

Støre avviser at Mostafaei kom til Norge som del av en planlagt flukt sammen med norske myndigheter.

- Overhodet ikke. Vi fikk først vite om hans flukt da han var i Tyrkia. Å reise var hans eget valg, sier Støre, som ikke vil gå i detalj på hvilken rolle norske myndigheter har spilt i prosessen.

Norske myndigheter har imidlertid vært i kontakt med advokaten i Iran tidligere og har også bistått etter at han ga uttrykk for at Norge var ett av flere land han kunne tenke seg å reise til.

Utenriksministeren vil berømme både tyrkiske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger, hvor Mostafaei søkte asyl, for deres raske håndtering av saken.

- Det er beklagelig at han måtte flykte, men det sier noe om den utsatte situasjonen i Iran, sier Støre som sier at flere lands myndigheter var engasjert i hans situasjon da det ble kjent at han flyktet.

- Hva som skjer videre må vi ta etter hvert, sier Støre.

(NTB)