- Glad og stolt

Etter en rekke utsettelser ble Mordechai Vanunu i dag endelig sluppet ut av fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mordechai Vanunu har sittet 18 år i israelsk fengsel. I dag ble han løslatt og har dermed sonet straffen for å ha avslørt Israels atomhemmeligheter.

Vanunu viste V-tegnet da han kom ut av Shikma Prison i Ashkelon i dag, melder AP.

Det er tilløp til kaos ved fengselet nå. Vanunu har møtt sine to brødre, og har allerede kommet i diskusjon fordi han snakket med pressen. Det har han egentlig ikke lov til.

Mordechai Vanunu sa han fortsatt er «stolt og glad» for det han gjorde. Han la også til at Isreal ikke trenger atomvåpen.

- Jeg har ingen flere hemmeligheter. Israel har ingenting å frykte fra meg, sa han, og la til at han ble dårlig behandlet i fengselet.

- Jeg ble dårlig og ondskasfullt behandlet, sier Vanunu.

Han sier Mossads agenter og Shin Bets hemmelige tjenester har forsøkt å gjøre ham gal i disse årene. Han har sittet isolert i nærmere 12 år.

- Jeg sa til Shabak (Shin Bet) og Mossad, dere klarer ikke å knuse meg, og de lyktes ikke i å gjøre meg gal.

Han ble sluppet ut klokka 10:57 om møtt av tusenvis av støttespillere og sympatisører utenfor Shikma fengselet i Irasel. Han hadde på seg hvit skjorte og slips, skriver Jerusalem Post.

En stor menneskemengde har møtt opp, også en gruppe motdemonstranter som buet da de så Vanunu.

Det er forventet at han skal ha en pressekonferanse nå. Noen medier melder at han hans nye adresse nå blir den anglikanske kirken i Jerusalem.

I dag sier han at det ikke er behov for en egen jødisk stat. Vanunu konverterte til kristendom i 1990.

Det var i 1986 Mordechai Vanunu avslørte at Israel laget atomvåpen. Like etter ble han kidnappet, spiondømt og kastet i fengsel under dårlige soningsforhold.

<B>LØSLATT I DAG:</B> Vanunu klar til å møte tusenvis av fremmøtte.
MØTTE BROREN:</B> Vanunu er nå løslatt fra fengselet, men hans bror kaller den nye tilværelsen også for fangenskap. Vanunu har ikke lov til å dra ut av landet eller snakke med pressen.
HILSTE HELTEN VELKOMMEN:</B> En rekke nordmenn har møtt opp utenfor fengselet der Vanunu ble løslatt i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer