Raymond Johansen med bok

Glad politiet ikke grep inn

Massivt brudd på smittevern under George Floyd-demonstrasjon.

TETT I TETT: Demonstranter under George Floyd / Black Lives Matter-demonstrasjonen i Oslo 5. juni 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETT I TETT: Demonstranter under George Floyd / Black Lives Matter-demonstrasjonen i Oslo 5. juni 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Meteren var høyst aktuell 5. juni 2020, da en stor menneskemengde demonstrerte mot drapet på George Floyd i Minneapolis noen dager før, og til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen.

50 personer var i utgangspunktet tillatt foran Stortinget, i tillegg til 750 som skulle danne en menneskelig kjede gjennom sentrum - med to meters avstand.

HAR SKREVET BOK: Oslo-byrådsleder Raymond Johansen lanserer i dag boka «Gjennom krisa». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR SKREVET BOK: Oslo-byrådsleder Raymond Johansen lanserer i dag boka «Gjennom krisa». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men reglene ble ikke respektert - isteden sto og gikk de oppildnede demonstrantene tett i tett, og antallet deltakere var svimlende mye høyere enn det tillatte - anslagsvis 15 000.

Men politiet grep ikke inn. De lot demonstrantene gjennomføre markeringen foran Stortinget, før folkehavet marsjerte til den amerikanske ambassaden på Huseby, flere kilometer unna.

Krass kritikk

I ettertid fikk demonstrasjonen krass kritikk fra både helsetopper, topp-politikere og lekfolk, gjerne med et annet politisk ståsted enn deltakerne.

- Spørsmålet til regjeringen er kort og godt: Hvordan kan de forlange at alle andre skal følge reglene når tusenvis av andre har gitt blaffen? spurte daværende Frp-leder Siv Jensen overfor Nettavisen.

«Er det et arrangement, så må man forholde seg til reglene», slo assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fast overfor NRK; han fryktet en superspredersituasjon.

Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er glad for utfallet, som han skriver i boka «Gjennom krisa», i kapittelet med den megetsigende tittelen «Da smittevernet måtte vike, men ytringsfriheten vant».

- Smitteverntiltak og ytringsfrihet sto da i et direkte motsetningsforhold, og én av delene måtte vike, slår Johansen fast.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Bekymret

Også byrådslederen var bekymret over smittepotensialet under arrangementet, selv om han sterkt støttet saken.

- Jeg hadde ingen problemer med å forstå at folk ønsket å rope ut sitt sinne mot rasismen og menneskeforakten som lå bak dette drapet. Men uansett hvor viktig budskapet var, ville det være dypt tragisk om en slik folkeansamling førte til en oppblomstring av koronasmitten - og satte liv og helse i fare, skriver han i boka.

Johansen hadde i månedsvis knapt tenkt på annet enn å kontrollere smitten i hovedstaden. Likevel ble byrådslederens hovedpoeng at «det finnes andre hensyn enn smittevernet i et samfunn», med Siv Jensens kritikk som adressat.

- I ettertid er jeg glad for at det ble ytringsfriheten som fikk forrang 5. juni 2020, og i ytterste konsekvens: befolkningens menneskerettigheter, skriver han.

- Kunne skadet tilliten

Byrådslederen er i ettertid betrygget over at det norske politiet utviste «en helt annen forståelse for ytringsfrihet og grunnleggende menneskerettigheter enn hva deres amerikanske kolleger tidvis viser».

- Oslo-politiet kunne - med smittevernloven i hånd - ha forsøkt å stoppe demonstrasjonen. Det kunne fått alvorlige konsekvenser. Ikke bare på grunn av faren for bråk og vold der og da, skriver Johansen, og fortsetter:

- At mange tusen ungdommer og unge voksne fikk anledning til å uttrykke seg fritt, til å formidle sitt raseri og sin fortvilelse, viste med all mulig tydelighet at også de har en rett til å ytre seg og ta plass i samfunnet vårt. Det motsatte ville ha skadet den tilliten og tilhørigheten vi er så avhengig av for å kunne skape et godt samfunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer