FORNØYD MED TINGRETTEN: Ifølge sin forsvarer er Anders Behring Breivik fornøyd med hvordan hovedforhandlingen mot ham planlegges neste år. Her forlater han Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNØYD MED TINGRETTEN: Ifølge sin forsvarer er Anders Behring Breivik fornøyd med hvordan hovedforhandlingen mot ham planlegges neste år. Her forlater han Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Glad rettssaken går i en liten sal

Anders Behring Breivik var redd han måtte forklare seg foran tusenvis av mennesker, ifølge sin forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik er ifølge sin forsvarer Geir Lippestad fornøyd med Oslo tingrett som har bestemt at rettssaken mot ham neste år skal gå i Oslo Tinghus. Domstolen har bestemt at hovedsalen der Anders Behring Breivik skal stå tiltalt skal ha plass til litt over 200 tilhørere.

Det passer den terrorsiktede bra.

- Jeg har orientert siktede om hva som ble bestemt. Han er komfortabel med denne løsningen. Han var engstelig han måtte sitte foran tusenvis av mennesker å forklare seg. Han tror det blir lettere i en mindre sal, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Svært detaljert Forsvarerne er også fornøyde med løsningen sorenskriver Geir Engebretsen har skissert. En hel etasje blir satt av til terrorsaken som skal for retten rundt påske neste år. I tillegg til hovedsalen blir det opprettet egne lokaler til presse, etterlatte, fornærmede og bistandsadvokater.

- Vi tror det blir en god løsning med tanke på blant annet verdighet og sikkerhet, sier Lippestad.

I går var han sammen med sin klient på Politihuset i Oslo. Politiet gikk gjennom tidligere avhør med siktede, noe som viste seg å ta svært lang tid.

- Han er svært opptatt av gjennomgangen av avhørene. Det er viktig for ham at de framstår så korrekte som mulig og han bruker mye tid på å kommentere og endre på små detaljer. Det kan være detaljer som vi andre ikke tenker så mye over. Alt fra kommaregler, setningsoppbygninger og engelske ord og uttrykk. Det tar tid, sier Lippestad.

Historiske dokumenter I sitt manifest hevder Breivik at arrestasjonen av ham markerer overgangen til propagandafasen. Det viktigste med rettssaken er ikke å bli frikjent, men å spre innholdet i manifestet. I et intervju med Dagbladet Magasinet tidligere oppga Lippestad at Anders Behring Breivik har et 60-årsperspektiv. Breivik mener verden ikke forstår ham nå, men at den vil gjøre det om 60 år.

- Siktede er mest opptatt av at disse avhørene blir historiske dokumenter for ettertiden. Han har tydelige tanker og ideer. Han ønsker de skal komme godt fram, sier han.

I den kommende rettssaken vil Breivik forklare seg på nytt, men politiavhørene av ham vil også bli trukket hyppig fram.

I går bestemte Oslo tingrett at Breivik ikke skal møte i retten ved neste fengslingsmøte, men gjennomføre det via videolink fra Ila fengsel. Grunnen er blant annet at det er svært ressurskrevende for politiet å frakte terrorsiktede til og fra Oslo tinghus.

Etter å ha tatt opp slutningen med Breivik i går, bestemte forsvarerne å anke kjennelsen til lagmannsretten.

- ENGSTELIG: Geir Lippestad sier Anders Behring Breivik var redd han måtte forklare seg foran tusenvis av mennesker i den kommende rettssaken. Nå har Oslo tingrett bestemt at saken skal gå i en sal i Oslo Tinghus med plass til cirka 200 personer. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
- ENGSTELIG: Geir Lippestad sier Anders Behring Breivik var redd han måtte forklare seg foran tusenvis av mennesker i den kommende rettssaken. Nå har Oslo tingrett bestemt at saken skal gå i en sal i Oslo Tinghus med plass til cirka 200 personer. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer